Belga - James Arthur Photography

AZ Nikolaas opent tweede Covid-afdeling door stijging coronabesmettingen

In Sint-Niklaas heeft het AZ Nikolaas een tweede Covid-afdeling geopend. Vorige week heeft het ziekenhuis de dienst oncologie moeten afsluiten door besmettingen bij patiënten en zorgpersoneel. Op dit moment zijn er 34 coronapatiënten, 4 van hen liggen op intensieve zorg. "We merken dat de patiënten opnieuw ouder zijn en er erger aan toe zijn."

De coronacijfers blijven stijgen en dat voelen de ziekenhuizen ook. Het algemeen ziekenhuis in Sint-Niklaas heeft een tweede afdeling om coronapatiënten te kunnen verzorgen geopend. Dat is nodig want er komen opnieuw meer patiënten binnen die niet thuis kunnen uitzieken. Op dit moment liggen er 34 patiënten die besmet zijn met het virus, 4 van hen liggen op de afdeling intensieve zorgen. 

We merken dat de leeftijd weer opschuift, de patiënten zijn ouder en er erger aan toe
Directeur Stefan Van den Brouck

Oudere patiënten

De patiënten die binnengebracht worden zijn ouder dan de afgelopen tijd en zijn er erger aan toe: "De leeftijd is opnieuw aan het opschuiven. Nu hebben we 4 patiënten die op de intensieve zorg liggen, en dat was heel lang geleden", zegt directeur van het ziekenhuis Stefan Van den Brouck. 

De patiënten hebben opnieuw meer zorg nodig en er zijn niet genoeg verpleegkundigen in het geval er meer mensen intensieve zorgen zouden nodig hebben. In het geval dat wel gebeurt zullen andere behandelingen in het gedrang komen: "Op dit moment worden andere ingrepen en behandelingen nog niet uitgesteld. Maar we voelen dat de situatie precair wordt en dat het kan dat we dat in de toekomst toch zullen moeten doen," zegt Van den Brouck.

Spreiding

Het ziekenhuis heeft een plan voor het geval er meer patiënten op de afdeling intensieve zorgen terechtkomen. "In dat geval gaan we moeten spreiden. De overheid heeft vorige week beslist dat wanneer er meer patiënten intensiever moeten verzorgd worden, we het aantal bedden binnen de ziekenhuismuren niet moeten uitbreiden", legt Van den Brouck uit. "Dan kijken we of er patiënten kunnen opgevangen worden in naburige ziekenhuizen."

De twee Covid-afdelingen in het ziekenhuis in Sint-Niklaas kunnen in totaal plaats bieden aan 50 patiënten. In het geval er meer mensen zorg nodig hebben, kunnen de patiënten ook terecht in onder andere het Sint-Blasiusziekenhuis in Dendermonde.

Meest gelezen