Mahmud Hossain Opu

Bangladesh voert de doodstraf voor verkrachting in na een week van volksprotest

De regering van Bangladesh is het eens over een wetsaanpassing waardoor verkrachters vanaf morgen de doodstraf zouden kunnen krijgen. In Bangladesh wordt al meer dan een week betoogd tegen de plaag van seksueel misbruik na enkele gevallen waarbij jongeren van de partij van premier sjeik Hasina Wajid betrokken waren.

Al meer dan een week wordt er in het Zuid-Aziatische land massaal betoogd voor een strenge aanpak van verkrachting. Aanleiding is een video op het internet waarop te zien is hoe een groep mannen in een dorp een vrouw van 37 in het openbaar uitkleden en aanranden. Die vrouw bleek al jaren herhaaldelijk verkracht en mishandeld te zijn geweest. Acht daders zijn intussen opgepakt.

De woede van de betogers werd er niet minder om toen bleek dat in dezelfde week een andere jonge vrouw het slachtoffer is geworden van een groepsverkrachting in een hotel in Sylhet, een theegebied in het oosten van het land. Daarop zijn een aantal verdachten opgepakt. Het zou gaan om leden van de jongerenafdeling van de Awami Liga, de partij van premier sjeik Hasina Wajid die in Bangladesh aan de macht is.

Onder die druk heeft de regering onder leiding van premier Hasina nu beslist dat de doodstraf voor verkrachting wordt ingevoerd. Omdat het parlement met reces is, kan dat pas morgen ingevoerd worden als de president het wetsontwerp ondertekent. Dat zal vrijwel zeker gebeuren. Verkrachters riskeren dan om opgehangen te worden.

Meer dan duizend gevallen per jaar

Volgens mensenrechtenorganisaties zijn er sinds begin dit jaar al meer dan duizend vrouwen verkracht in Bangladesh, een land met meer dan 160 miljoen inwoners. Dat is dan slechts het topje van de ijsberg, want de meeste slachtoffers dienen geen klacht in om in hun omgeving niet gestigmatiseerd te worden.

Veel verkrachters weten dat ze weinig kans lopen om gevat te worden, wellicht ook de reden waarom het filmpje van de aanval op de vrouw waarvan hier boven sprake is, op het internet geplaatst werd. In een vijfde van de gevallen zou het gaan om groepsverkrachtingen met veel daders en dus getuigen.

Net zoals in andere landen in Zuid-Azië zijn vrouwenrechten in Bangladesh veelal holle woorden. Onder meer in de textielindustrie -een van de grootste ter wereld- is seksueel misbruik van fabrieksarbeidsters schering en inslag, net als in theeplantages. Verkrachting of het in het openbaar uitkleden en vernederen van vrouwen zijn er veel gebruikte middelen om binnen de gemeenschap rekeningen te vereffenen. Of de doodstraf daar veel aan gaat veranderen, moet nu nog blijken.

Dat vrouwen zoals sjeik Hasina in Bangladesh, Indira en Sonia Gandhi in India of wijlen Benazir Bhutto in Pakistan partijen of regeringen kunnen leiden, is overigens vooral het gevolg van een politiek waarbinnen familieclans heel belangrijk zijn en veel minder van kansen voor vrouwen. In bijna al die gevallen gaat het om de dochters of weduwen die de plaats van mannelijke leiders innemen om de greep van de familie op de politiek vast te houden.

Meest gelezen