Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil scholen volledig openhouden: "Dat is het veiligste voor iedereen"

Als het van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) afhangt, blijven de scholen gewoon open. Hij wil geen algemene toepassing van code oranje, waardoor leerlingen uit het middelbaar een week les krijgen en een week thuis blijven. "Het aantal besmettingen op scholen valt goed mee."   

De besmettingscijfers exploderen, maar Ben Weyts houdt vast aan die code geel, tenzij dan voor enkele scholen of klassen die wel degelijk in quarantaine gaan. Maar een verstrenging voor heel Vlaanderen? Nee, dat wil hij niet. 

"We hebben hard gevochten om de scholen open te krijgen, en ik wil die open houden. Dat is het veiligste voor iedereen. In de scholen worden de maatregelen goed opgevolgd, de draaiboeken werken, en de besmettingen vallen mee", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1.

En ja, zegt Weyts, er zitten scholen en klassen in quarantaine. "Maar dat zijn er een tiental, op een totaal van 4.000. Maar dit is vooral een teken dat het systeem werkt. Indien nodig treden we kordaat op."

Besmette leerlingen of leerkrachten, zo zegt Weyts, hebben die besmetting ook vaak buiten de schoolmuren opgelopen, in de vrije tijd. Dat zou het contactonderzoek uitwijzen. "Als de hele samenleving zo goed de maatregelen zou respecteren als het onderwijs, dan zaten we nu in een andere situatie."

Als de hele samenleving zo goed de maatregelen zou respecteren als het onderwijs, dan zaten we nu in een andere situatie

De scholen openhouden heeft niet enkel een pedagogisch belang, denkt Weyts, het is ook het veiligste. "Stel dat we naar code oranje gaan. Voor leerlingen uit de tweede en derde graad betekent dat dat ze een week thuisblijven en een week naar school gaan. Het is een illusie te denken dat die inderdaad thuis blijven, zeker in een stedelijke context. Je houdt ze beter in een gecontroleerde omgeving."

Voorstellen zoals glijdende uren of een verlenging van de eerstvolgende vakanties (om dat dan in te halen in de eerste weken van juli) wuift hij weg. "Laat ons de toestand permanent evalueren, en niet met allerhande ideetjes in alle richtingen schieten."

Weinig respect

De Vlaamse Scholierenkoepel is niet opgezet met de uitspraken van de minister. "Het getuigt van weinig respect en vertrouwen in scholieren", zegt Louis Notte, voorzitter van de Vlaamse Scholierenkoepel.  "Er zullen altijd wel een paar jongeren zijn die zich niet aan de regels houden, maar de meeste van de jongeren doen dat wel. Ik vind die veralgemening dat jongeren zich niet aan de regels houden erg spijtig. Er zijn veel andere redenen om naar school te blijven gaan, dan alleen om ons onder controle te houden. Ik denk dat dat niet de taak van de school is."

De Scholierenkoepel blijft ook voorstander van afstandsonderwijs. "De Scholierenkoepel heeft er al voor gepleit om afstandsonderwijs deels te behouden", zegt Notte. "Ik zou er nu ook geen probleem mee hebben mocht het opnieuw worden toegepast."

Wat is er van de sport?

Tegelijkertijd bekijkt Weyts wel of er maatregelen moeten genomen worden op het vlak van sportbeoefening. Vandaag zit hij daarover samen met de sector. Vooral indoorsporten en de kleedkamers zullen daarbij in het vizier komen. Zeker die kleedkamers blijken wel vaker besmettingshaarden te zijn, zegt Weyts: "We willen blijven sporten en leven, maar we zullen anders moeten sporten en leven, met strengere veiligheidsmaatregelen."

Onbegrip bij oppositie

De uitspraken van de N-VA-minister botsen op onbegrip bij oppositiepartijen sp.a en Groen. "Het land kleurt corona-rood en de scholen blijven op code geel staan, alsof er niets aan de hand is", zegt Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman.

"Minister Weyts moet realistisch zijn: op en rond scholen zijn er veel contacten zijn die corona kunnen verspreiden. We moeten corona intomen door piekmomenten te vermijden".

Ook Hannelore Goeman begrijpt niet waarom Weyts de scholen in code geel houdt. "Waarom werden er draaiboeken en kleurcodes opgesteld als de minister ze vervolgens eigenhandig in de vuilbak gooit? Hou niet vast aan het eigen gelijk, erken de realiteit en herbekijk de invulling van de codes zodat ook oudere leerlingen zoveel mogelijk veilig naar school kunnen blijven gaan."

Beluister het gesprek met Ben Weyts (N-VA) in "De ochtend":

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de toelichting van Riadh Bahri aan het kabinet van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA):

Videospeler inladen...

Meest gelezen