Britse premier Boris Johnson wil geen volledige lockdown, maar lanceert drie codes voor risicogebieden met eigen regels

In het Britse parlement heeft premier Boris Johnson een nieuwe aanpak van de coronacrisis voorgesteld. In de plaats van de veelheid aan lokale regels, voert hij een systeem van drie zones met andere risico's op besmettingen en waar dus andere maatregelen van kracht zijn. Johnson wil  wel scholen, universiteiten en bedrijven zo veel mogelijk open houden.

Het aantal besmettingen in Engeland stijgt erg snel en niet ingrijpen is volgens premier Johnson dan ook geen optie meer om te vermijden dat de NHS, de gezondheidszorg dus, onder de druk bezwijkt. Het aantal mensen met coronaverschijnselen in de Britse ziekenhuizen ligt nu hoger dan tijdens de lockdown in de lente, merkte de premier op.

Dit is het smalle pad tussen het trauma van een volledige lockdown en de menselijke en economische kost van een epidemie

De Britse premier Boris Johnson

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Premier Johnson wil wel een nieuwe volledige lockdown voor heel het land vermijden, want dat zou volgens hem de jongeren de kans op onderwijs ontnemen en veel economische schade veroorzaken. 

Wat hij dan wel wil invoeren, is een stroomlijning van de maatregelen van lokale overheden in drie lagen. Zo zou het land worden opgedeeld in zones met een medium-risico op besmetting, een hoger risico en een erg hoog risico. Opvallend: er is dus geen "normale zone" in het VK of zoals een parlementslid zei: een verkeerslicht zonder groen licht, enkel oranje, rood en nog roder.

Drie zones, drie manieren van aanpak

Volgens premier Johnson komt het grootste deel van het land in de categorie-medium. Daar gelden dus de nationale voorschriften zoals vervroegde sluitingsuren.

In gebieden met een hoog risico -de volgende stap- zijn de al eerder afgesproken lokale maatregelen van kracht. Dat gaat dan meestal om het beperken van contacten tussen mensen buiten het huisgezin die men thuis of in tuinen mag ontvangen. Buitenhuis zou men dan met niet meer dan zes mensen tegelijk moeten samenkomen.

In de hoogste categorie -die met het "erg hoog risico"- moeten bars, pubs, sport- en ontspanningszalen zoals gokkantoren en casino's tijdelijk de deuren sluiten. Wel zouden scholen en de meeste andere bedrijven open moeten kunnen blijven. De regels voor die zones zouden de volgende dagen nog verfijnd worden in overleg met de lokale overheden. Wel zeker is dat de Merseyside, het gebied rond de havenstad Liverpool in het noordwesten van Engeland, als "erg hoog risico" wordt omgeschreven.

Opvallend: de maatregelen van premier Johnson gelden enkel voor Engeland. In de andere gebieden van het VK (Schotland, Wales en Noord-Ierland) beslissen de regionale overheden over het beleid.

Meest gelezen