Radio 2

Dag van de kinderbegeleider: “Onze job wordt onderschat”

Stad Kortrijk deelt vandaag op de “Dag van de kinderbegeleider” attenties uit aan de 560 kinderbegeleiders in alle opvangmogelijkheden in Kortrijk. Sinds het begin van de coronacrisis zijn ze open gebleven en blijven de kinderbegeleiders zich inzetten voor de Kortrijkse kinderen.

Schepen Philippe De Coene (SP.A) bracht vanmorgen een bezoekje aan “tante Connie” in het Morinnegoed in Kortrijk. Connie Cockuyt is al 30 jaar onthaalmoeder. Naast de cadeaus van de schepen kreeg ze deze ochtend al boeketten bloemen van de ouders. “Ik heb er 5 gekregen. En aan de deur hangen brieven met lieve woordjes aan de deur.” Cockuyt voelt veel appreciatie van de ouders. “Dat is enorm. Bij een tevredenheidsenquête stond er nog nooit een negatieve opmerking op", zegt ze trots.

Veel administratie

Cockuyt vindt dat haar job wordt onderschat. “Het is een zware job. Jonge mensen zien de administratie ook niet zitten. Soms moet ik een uur per dag papierwerk doen. Dat is recent, vroeger bestond dat gewoon niet.”

Onthaalouders gezocht

Schepen De Coene vond het moeilijke tijden voor onthaalouders: “Vooral de zelfstandige uitbaters hadden veel minder inkomsten. Tante Connie behoort tot die groep. Onthaalouder is een knelpuntberoep. Dat komt omdat het statuut niet goed is. In Kortrijk geven wij bijvoorbeeld een starterspremie om mensen te motiveren. Die bedraagt 1.000 euro. Wij geven nog een extra premie van 700 euro in gebieden waar geen 60 procent kinderopvang is. Wij noemen dat de ‘Kortrijknorm’”. 

Meest gelezen