Het voormalige keizerlijke paleis in de Vietnamese stad Hue staat ook onder water.
AFP or licensors

Dodelijke regens en overstromingen teisteren Vietnam, Laos, Cambodja en Thailand

Een groot deel van Zuidoost-Azië wordt getroffen door hevige regenval en overstromingen. In Vietnam zijn er al zeker 23 doden gevallen en buurland Cambodja meldt 11 slachtoffers. Bovendien is er een nieuwe orkaan op komst. Ook het oosten van Thailand staat deels onder water. 

Het is vooral Vietnam met zijn lange kustlijn langs de Zuid-Chinese Zee dat de volle laag krijgt. De voorbije dagen is een orkaan ingebeukt op het kustgebied in het centrum van het land met hevige regenval en overstromingen. 

Op zee zijn zeker acht schepen gezonken, maar de grootste ravage is aangericht op het land. De bij toeristen bekende plaats Hoi An staat grotendeels onder water en dat is ook het geval met delen van de oude keizerlijke hoofdstad Hué. In de omgeving zijn 50.000 mensen geëvacueerd en zijn er zeker 109.000 huizen beschadigd of staan ze onder water. 

In Vietnam zouden er zeker 23 doden zijn gevallen en er is sprake van 13 vermisten. Het noodweer is intussen ook verder landinwaarts naar de buurlanden getrokken. In Cambodja zijn er 11 doden gevallen en is vooral de provincie Battambang getroffen. Ook in Laos staan er dorpen en velden onder water, net als in de oostelijke provincie Nakhon Ratchasima in Thailand.

Er is overigens een nieuwe orkaan op komst die woensdag de kust van  Vietnam zou bereiken. (Lees verder onder de foto).

Een oude vrouw wordt door soldaten in veiligheid gebracht in de provincie Battambang in Cambodja.
AFP or licensors

Eerder ook al wateroverlast in China en India

Wateroverlast is geen uitzondering in deze periode van het jaar in Azië, maar het valt wel op dat het dit jaar wel erg zwaar is en dat gaat van het centrum van China tot zowat heel Zuid-Azië, inclusief India, Nepal, Pakistan en Bangladesh.

De voorbije maanden kon u hier berichten lezen over overstromingen en enorme schade aan woningen, fabrieken en historische monumenten of natuurgebieden. Zo stond de wereldberoemde boeddha van Leshan in China met de voeten in het water. Dat is een van de grootste beelden ooit gemaakt en is door de Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed.

In India waren er dan weer zware overstromingen waarbij enkele zeldzame Bengaalse koningstijgers zijn omgekomen in het natuurpark Kazirangi. Tegelijk werd er schade aangericht aan de theeplantages van de noordoostelijke deelstaat Assam, goed voor de helft van de Indiase theeproductie. Zoals altijd stond ook een groot deel van Bangladesh onder water en daarbij zijn ook de vluchtelingenkampen van de Rohingya uit Myanmar (Birma) getroffen. Ook in Nepal en Pakistan vielen er doden bij wateroverlast.

Meest gelezen