Dorpsfiguur Moerzeke krijgt eigen standbeeld: "Een jaar lang stiekem z'n hoofd gescand"

De bekende Moerzeekse dorpsfiguur Walter Piryns heeft een standbeeld van zichzelf cadeau gekregen. Hij wist niet dat een cafébaas stiekem foto's nam van zijn hoofd om het beeld te kunnen maken. 

Een jaar geleden vertelde dorpsfiguur Walter Piryns - ook bekend als 'de Walter' - al lachend dat hij een standbeeld verdient. Cafébaas Sammy Bruggeman van café De Vier Gekroonden zorgt er in het geniep voor dat die droom werkelijkheid wordt. "Het is begonnen als een grap. Omdat Walter altijd wilde verhalen heeft als hij op café komt bij ons. Hij is de perfecte stamgast, met veel verhalen, waarvan je niet weet of ze waar zijn", vertelt Bruggeman bij Radio 2 Oost-Vlaanderen.  

Een jaar lang stiekem foto's nemen

Maar hoe maak je een buste zonder dat die persoon het zelf weet? "Een jaar lang heb ik met mijn gsm stiekem zijn hoofd gescand, foto's gemaakt vanuit alle mogelijke hoeken", verklaart Bruggeman. "Zijn achterhoofd heb ik gescand zonder dat hij het wist. Voor de voorkant had ik allerlei smoesjes. Dan liet ik een speciale app zien om hem bijvoorbeeld om te toveren tot een vrouw." En zo kon de cafébaas met de hulp van een vriend en een 3D-printer het standbeeld maken. 

"Ik wist écht van niets"

Walter zelf is onder de indruk van het resultaat: "Wie kan er nu zoiets bedenken? Ik wist van niets, een heel jaar lang, maar ben wel heel blij. De gelijkenis is treffend." En zo heeft de bekende dorpsfiguur van Moerzeke weer een verhaal om door te vertellen, "maar wie gaat dat geloven?" Het beeld blijft een week staan in het café en nadien krijgt Piryns het mee naar huis. "Al weet ik nog niet waar ik het ga zetten", aldus 'de Walter'.

Meest gelezen