"Een opeenstapeling van fouten": onderzoekscommissie is kritisch over maartse coronabesmettingen in skidorp Ischgl

In maart raakten duizenden mensen met corona besmet in Ischgl, "het Ibiza van de Alpen", in Tirol in Oostenrijk. Wat is er toen misgelopen? Heel veel, zo blijkt uit het eindrapport van een onafhankelijke onderzoekscommissie. In driehonderd bladzijden wordt een opeenvolging van fouten beschreven. De lokale overheid was totaal overbelast, maar ook de regering in Wenen heeft fouten gemaakt. 

"Het is een opeenstapeling van fouten" zo concludeert het Ischgl-onderzoeksrapport. De lokale overheid in het district Landeck kampte met "grote tijdsdruk en werkdruk", en maakte belangrijke "inschattingsfouten". Zo werd het gebied van het Paznaudal zonder voorbereiding in quarantaine geplaatst. Maar vooral: het skigebied bleef gewoon open tot 12 maart. Terwijl al op 8 maart duidelijk werd dat er een probleem was met de coronabesmettingen. De liften bleven vier dagen lang werken, de gasten konden blijven feesten. Een verkeerde inschatting met grote gevolgen, zo staat er in het rapport.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Maar daar bleef het niet bij. Ook bondskanselier Kurz en het ministerie van Volksgezondheid in Wenen krijgen ervan langs. Er was een gebrek aan communicatie met de verantwoordelijke autoriteiten in de regio. En toen het gebied dan toch gesloten werd, gebeurde de uittocht van de skitoeristen zonder enige controle. De afkondiging van de quarantaine leidde tot paniekreacties. De buitenlandse gasten hadden gespreid over meerdere dagen moeten vertrekken, vindt de commissie. In de plaats daarvan vertrok iedereen in één klap weer naar huis, zonder controle. Op die manier verspreidden de skiërs de besmettingen vervolgens ook in hun eigen land.

Ischgl prijst zichzelf aan als het Ibiza van de Alpen. Het virus kon zich vooral in de après-skibars snel verspreiden, zoals in de "Kitzloch" waar één enkele barman mogelijk duizenden mensen heeft besmet. Intussen hebben zich al zesduizend vakantiegangers uit tientallen landen gemeld bij een consumentenvereniging. Zij hopen op schadevergoeding. Er zijn ook al juridische stappen gezet tegen de Oostenrijkse autoriteiten. Het gerecht in Tirol onderzoekt ook het handelen van de burgemeester van Ischgl en drie ambtenaren.

Kanselier Sebastian Kurz - van de Oostenrijkse volkspartij övp - heeft een tijdje geleden al laten weten dat hij de skigebieden in zijn land de komende winter wel weer open wil. Het skitoerisme is natuurlijk een belangrijke bron van inkomsten voor zijn land. Maar dat zal dan wel moeten gebeuren zonder de zo typische après-skifeestjes. Want de bars blijven dicht en Igschl zal voor minstens één winter zijn reputatie als Ibiza van de Alpen opzij moeten schuiven. 

De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz

Meest gelezen