Videospeler inladen...

Coronacijfers stijgen maar Film Fest Gent start vandaag met rode loper en genodigden, moedig of dom?

Film Fest Gent, het Gentse filmfestival, opent vanavond met gasten en rode loper. Dat de 47e editie van het festival fysiek kan plaatsvinden heeft de organisatie bloed, zweet en tranen gekost. De recente stijging van de besmettingen houdt het spannend tot het einde van het festival op 24 oktober, maar "de filmindustrie én liefhebbers rekenen op ons". Hoe houdt u het veilig als u naar Gent gaat en hoe kunt u tóch een deel van de films meepikken, als u het festivalterrein dit jaar liever niet betreedt?

Het oudste filmfestival van de wereld wees de weg in september: het Filmfestival van Venetië was een van de weinige festivals die fysiek doorgingen. Met mondmaskers, afstand tussen het publiek en beperkte zaalcapaciteit bewees het festival dat alles veilig en correct kan verlopen.

Het lijkt dan ook een evidentie dat de coronamaatregelen in Gent goed gevolgd zullen worden. Toch voelt het misschien wat vreemd dat net in de week dat we meer dan 10.000 besmettingen zullen tellen er een fysiek festival plaatsvindt waar honderden mensen samenkomen.

Hoe pakken ze het aan in Gent?

“We hebben er nooit aan gedacht om het festival niet te laten doorgaan”, legde Marijke Vandebuerie, algemeen directeur van het filmfestival, onlangs nog uit aan Radio 2. “We zijn een belangrijke speler binnen het ecosysteem van de filmsector."

"Het is meer dan ooit belangrijk dat wij er zijn nu de sector zwaar getroffen is. We hebben alle draaiboeken aangepast om het festival coronaproof te maken. De filmindustrie én liefhebbers rekenen op ons."

We hebben er nooit aan gedacht om het festival niet te laten doorgaan

Marijke Vandebuerie, Film Fest Gent

Zo wordt maar de helft van het normale aantal tickets in omloop gebracht. Er zitten maximaal 200 mensen per zaal, die elk hun eigen plaats kiezen en een ruimte vrijhouden tussen elke bubbel. Op de festivallocaties is een mondmasker verplicht, overal en altijd.

Wat is er te zien?

De vraag wié er de komende weken (niet) te zien is in Gent, is misschien nog interessanter dan de filmselectie van dit jaar. Filmregisseur Thomas Vinterberg - bekend van "Festen", "Jagten" en "Kursk" - draagt het festival wel een warm hart toe, maar Denemarken heeft België al sinds augustus op de zwarte lijst gezet. De openingsfilm "Drunk" moet het dus doen zonder de Deense cast en crew. 

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal" over de openingsfilm "Drunk":

Videospeler inladen...

De film "Drunk" vertelt het verhaal van vier uitgebluste leerkrachten - glansrollen voor Mads Mikkelsen en Thomas Bo Larsen - die een omstreden Noorse theorie in de praktijk brengen: de mens zou met een permanent tekort aan alcohol in het bloed rondlopen. Om dat percentage "goed" te krijgen zijn ettelijke glazen alcohol per dag nodig. De theorie lijkt even te werken en de lessen van de leerkrachten verbeteren zienderogen, maar blijf vooral kijken tot het einde van de film.  

Geen Vinterberg in Gent vanavond, ook geen acteurs zoals Mads Mikkelsen. Voor de grootste ster is het wachten tot het weekend. Zondag leidt de Amerikaanse acteur Viggo Mortensen (Aragorn uit de "The lord of the rings"-saga) zelf de film "Falling" in. Mortensen schreef, speelde en regisseerde een warm maar soms ook pijnlijk portret van een dementerende vader. 

Bekijk hieronder de trailer van het regiedebuut van Viggo Mortensen:

Buitenlandse sterren zijn zeldzaam in 2020, maar dat maken de Vlaamse acteurs en actrices goed. Zo is er vrijdag een goed gevulde rode loper voor de première van "Kom hier dat ik u kus", de verfilming van de gelijknamige bestseller van Griet Op de Beeck. Woensdag al wordt de familie Peeters-Miller verwacht voor de verfilming van het toneelstuk "Familie", eerder te zien in NT Gent.

Ook series hebben een plek verworven in de programmatie van Film Fest Gent en dus ook op de rode loper. Donderdag is er de voorvertoning van "Red light", de harde fictiereeks over prostitutie van en met de Nederlandse Halina Reijn. Ook Maaike Neuville, Geert Van Rampelberg en andere collega's worden op dat moment op de rode loper verwacht.

De Franse reeks "Cheyenne et Lola" wordt volgende week maandag getoond in aanwezigheid van actrice Veerle Baetens. De reeks is daarna te zien op Streamz en later ook op Eén.

Bekijk hieronder de trailer van "Red light", de nieuwe reeks met Halina Reijn, Carice van Hauten, Maaike Neuville en vele anderen:

Roméo Elvis lijkt ondertussen verdwenen van de gastenlijst. Wellicht ligt het nieuws over ongepast seksueel gedrag van de rapper nog te vers in het geheugen. "Mandibules", de film waarin Elvis voor het eerst acteert, is vanaf 21 oktober te zien in Gent.

Een andere zanger zal wél de show stelen op de rode loper: Daan Stuyven stelt volgende week maandag de film "Éden" voor van de Hongaarse Ágnes Kocsis. Daan heeft voor het eerst een hoofdrol beet en meteen in het Hongaars(!), u moest uw ticket al geboekt hebben.

Bekijk hieronder de trailer van "Éden", met zanger Daan als psychiater in vloeiend Hongaars:

Wat als ik niet in Gent geraak?

Omdat een filmfestival met een kleinere capaciteit maar een half festival is, maakt Film Fest Gent voor het eerst ook 60 films uit de selectie digitaal beschikbaar, zowat de helft van het aanbod in Gent. Wie dit jaar het festivalterrein niet wil of mag betreden, kan op deze manier toch de nieuwe films en series bekijken. Al mist u dan wel de cinema-ervaring die regisseur Thomas Vinterberg zo aanraadt. 

Op die manier behouden we de belangrijke rol die het festival speelt, misschien wel voor een groter publiek dan ooit

Wim De Witte, programmadirecteur Film Fest Gent

Opgelet: een deel van het aanbod, zoals "Cheyenne et Lola", is enkel op de dag van de première te bekijken, om niet te concurreren met de andere filmzalen of streamingkanalen.

Via online.filmfestival.be kunt u niet alleen de films thuis bekijken, maar ook interviews met filmmakers die dit jaar Gent moeten missen door covid-19. "Op die manier houden we de belangrijke rol die het festival speelt overeind", stelt programmadirecteur Wim De Witte. "Terwijl we filmcultuur in de kijker blijven zetten, misschien wel voor een groter publiek dan ooit."

Meest gelezen