Gents schepen Decruynaere wil dat kleurcodes in onderwijs herbekeken worden: "Tijd voor een tussentijdse evaluatie"

De Gentse schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen) pleit ervoor om de kleurcodes voor het onderwijs te herbekijken. Momenteel geldt code geel voor het onderwijs. Bij code oranje moeten leerlingen vanaf het derde middelbaar weer halftijds van thuis uit les volgen. Omdat de cijfers in andere sectoren zorgwekkend zijn, vraagt Decruynaere een herevaluatie.

We zijn intussen een goeie 6 weken ver in het schooljaar dat in code geel startte. Maar hier en daar klinkt toch de vraag of de stijgende coronabesmettingen ook gevolgen hebben voor de situatie in de scholen.  Op dit moment werken de scholen in code geel. Dat betekent dat er een laag risico is op besmetting. In het middelbaar onderwijs, deeltijds kunstonderwijs en volwassenonderwijs kunnen alle leerlingen dus voltijds naar school. Mondmaskers zijn wel verplicht in de klas. Maar intussen stijgen de besmettingscijfers in heel het land. Dus wordt het dringend tijd voor een tussentijdse evaluatie, vindt Gents onderwijsschepen Elke Decruynaere: "We stellen vast dat er iets niet klopt. De definitie van de codes geel en rood worden in het onderwijs niet toegepast zoals voorzien. We willen daarom een tussentijdse evaluatie van minister Weyts."

Wat als de leerlingen ongecontroleerd thuisonderwijs krijgen bij code oranje

"De verklaring die minister Weyts geeft voor het niet-veranderen van de code, begrijpen we," legt Decruynaere uit, "overschakelen betekent dat we weer voor de helft naar afstandsonderwijs gaan." Code oranje betekent een groter risico op besmetting en systematische uitbraken van het virus in de samenleving. In de middelbare scholen worden de klassen dan gehalveerd. De helft van de klas gaat de ene week naar school en volgt de volgende week afstandonderwijs, en omgekeerd. Behalve leerlingen van de eerste graad, zij mogen ook bij code oranje voltijds naar school blijven gaan. Dat zou betekenen dat kinderen die ouder zijn dan 14 jaar veel meer thuis zouden zijn in code oranje. "Laat me duidelijk zijn, "gaat Decruynaere verder, "ik wil ook dat de scholen zo lang mogelijk voor zoveel mogelijk kinderen openblijven. Maar toch moet er iets gebeuren." 

Kleurcodes aanpassen

Elke Decruynaere: "Minister Weyts vreest de gevolgen van code oranje als de leerlingen in minder gecontroleerde omstandigheden zitten. Wat het effect zal zijn op het verloop van het virus als we dus niet weten met wie ze contact zullen hebben. Dat is één van de argumenten die gebruikt worden om niét over te schakelen naar code oranje, maar da's niet voldoende." Dus pleit ze ervoor om de codes te herbekijken.  "Ofwel moeten we de definitie van de kleurcodes aanpassen, ofwel de maatregelen die daarbij horen." En dus vraagt ze een tussentijdse evaluatie aan minister Weyts om te zien of er bijsturingen moeten komen. Ook de rector van de UGent Rik Van de Walle heeft die tussentijdse evaluatie gevraagd.

Meest gelezen