AFP or licensors

Start hoorzittingen nieuwe Amerikaanse opperrechter Coney Barrett: hoe verlopen ze en zijn ze meer dan een formaliteit?

In de Amerikaanse Senaat zijn de hoorzittingen begonnen voor de benoeming van een nieuwe opperrechter voor het Amerikaanse Hooggerechtshof. Amy Coney Barrett werd door de Amerikaanse president Donald Trump voorgedragen als opvolger van Ruth Bader Ginsburg. In haar openingsverklaring zei ze "dat ze de wetten wil laten respecteren zoals ze neergeschreven zijn". 

De voormalige opperrechter voor het Hooggerechtshof, de progressieve Ruth Bader Ginsburg, overleed vorige maand. President Trump heeft nu de conservatieve rechter Amy Coney Barrett, die wordt gezien als de tegenpool van Ruth Bader Ginsburg, voorgedragen als nieuwe opperrechter. Het is nu aan de Senaatscommissie Justitie (en straks aan de voltallige Senaat) om de voordracht te evalueren.

Niemand zal ooit Ruth Bader Ginsburg echt kunnen vervangen 

Kandidaat-opperrechter voor het Amerikaanse Hooggerechtshof, Amy Coney Barrett

In haar korte openingstoespraak verwees de 48-jarige conservatieve Coney Barrett naar de overleden Ruth Ginsburg. "Niemand zal haar plaats ooit kunnen innemen", zei ze.

"We moeten dankbaar zijn voor het pad dat ze ons heeft getoond." Verder verklaarde de kandidaat-opperrechter nog dat "ze vereerd was, maar ook nederig". En dat ze het als haar taak ziet om de wetten van het land te interpreteren "zoals ze neergeschreven zijn". Ze dankte ook haar familie, die haar heeft opgevoed "voor een dienstbaar leven, trouw aan principes, geloof en liefde."

Deze hoorzitting had wegens de coronabesmettingen uitgesteld moeten worden 

Senator Kamala Harris, Democratische kandidaat vice-president

De 22 senatoren van de Senaatscommissie Justitie legden ook allemaal een verklaring af. Kamala Harris, op 3 november de Democratische kandidate voor het vice-presidentschap onder Joe Biden, vond dat deze zitting niet had mogen plaatsvinden, wegens de coronabesmettingen. Ze legde haar verklaring dan ook af via een videolink. 

De Republikeinse senator Mike Lee was wel lijfelijk in de zaal aanwezig en sprak de commissie ook toe. Hij testte negen dagen geleden nog positief op het coronavirus. Andere Republikeinen merkten op dat er genoeg maatregelen zijn genomen, om de veiligheid te garanderen. 

Morgen starten dan de echte hoorzittingen. Dan kunnen de senatoren vragen stellen aan Amy Coney Barrett. De zittingen zullen tot donderdag duren. 

Beluister hier het gesprek met correspondent Björn Soenens over de hoorzittingen (lees verder na de audio):

Gunstig voor de Republikeinen

Als er een nieuwe conservatieve opperrechter vóór de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 3 november benoemd kan worden, dan is dat een flinke pluim op de hoed van president Trump. Het verandert de verhoudingen in het Hooggerechtshof, met 6 conservatievere opperrechters tegenover 3 progressievere. Zij kunnen een belangrijke rol spelen in welke richting het uit moet met de Amerikaanse maatschappij, door bijvoorbeeld conservatieve arresten uit te vaardigen over abortus of ziekteverzekering. En dat voor lange tijd, want opperrechters worden voor het leven benoemd. 

De Democraten zijn het niet eens met een benoeming van een nieuwe opperrechter zo’n drie weken voor de presidentsverkiezingen. Grondwettelijk is het echter mogelijk. De Democraten willen de nieuwe benoeming tegenhouden. "Dat gaat hen niet lukken", zegt Amerika-correspondent Björn Soenens.

"De hoorzittingen duren tot donderdag. Daarna komt er een stemming. De Republikeinen hebben een meerderheid van 12 op 22 in de commissie. Wanneer de beslissing wordt doorgeschoven naar de Senaat hebben de Republikeinen daar ook een meerderheid, van 53 op 100.  Er zijn twee dissidenten bij de Republikeinen. Ze vinden de timing van de benoeming van een nieuwe opperrechter een beetje ongelukkig. Maar aan 51 stemmen hebben de Republikeinen voldoende", aldus Soenens.

De Democraten zullen de benoeming van Amy Coney Barrett niet kunnen tegenhouden

Björn Soenens

Volgens Soenens zullen de Democraten de komende dagen vooral hameren op Obamacare, de ziekteverzekeringswet van voormalig president Barack Obama. 

Miljoenen mensen zouden de ziekteverzekeringswet kunnen verliezen. Coney Barrett heeft in interviews namelijk gezegd dat ze het een verschrikkelijke wet vindt, dus vermoeden de Democraten dat ze die wet zal helpen afschaffen. De Democraten hopen, door hiervan een punt te maken, hun campagnestandpunten nog eens te kunnen verduidelijken naar aanloop van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Meest gelezen