Radio 2

Infrabel investeert 11 miljoen euro in treinverkeer richting haven Zeebrugge en kust

Spoorwegbeheerder Infrabel investeert 11 miljoen euro in nieuw spoorinfrastructuur voor de haven van Zeebrugge. Die infrastructuur is nodig om de haven in de toekomst toegankelijker te maken voor goederentreinen. Tegelijk profiteert ook een deel van het reizigersverkeer richting kust van deze noodzakelijke modernisering.

In Dudzele bij Brugge zijn belangrijke werken gestart aan het spoorwegknooppunt. Daar kruisen 2 spoorlijnen. Eentje gaat in de richting van Lissewege, Zeebrugge en de westelijke haven en de andere gaat in de richting van Heist, Duinbergen, Knokke en de oostelijke haven.

Het belangrijkste onderdeel van de werken is het plaatsen van 5 nieuwe wissels. De huidige 3 worden vervangen en er komen er nog eens 2 nieuwe bij. Door die aanpassingen kunnen er in de toekomst meer treinen naar de haven van Zeebrugge rijden.

Hinder

Enkel op zaterdag en zondag zal er hinder zijn voor de reizigers. "Tijdens de weekends is er geen reizigerstreinverkeer mogelijk tussen Brugge en Zeebrugge en tussen Brugge en Knokke", zegt Hanna El Bachiri van Infrabel. "De NMBS legt wel vervangbussen in."

"Voor de haven van Zeebrugge hebben we 2 jaar achter de schermen gewerkt om ervoor te zorgen dat er voor het goederenvervoer ook een oplossing zou zijn", gaat El Bachiri voort. "Op bepaalde tijdstippen zullen we de werken gedurende een periode van vier uur tijdelijk stilleggen om dan zoveel mogelijk goederentreinen over 1 spoor door te laten. Zo blijft de haven toch deels bereikbaar per spoor."

Eind november zullen de werken afgerond zijn. In totaal investeert Infrabel 11 miljoen euro in deze werf.

Meest gelezen