Radio 2

Instituut voor Tropische Geneeskunde zoekt naar inheemse malariamuggen in Kampenhout

Vier mensen van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen zijn vandaag op zoek gegaan naar muggen in Kampenhout. Met een netje zochten ze naar muggenlarven in stilstaand water. In Kampenhout kwam een bejaard koppel om het leven door malaria. Waarschijnlijk zijn de twee tachtigers besmet door een tropische mug die kwam van de luchthaven van Zaventem of van de  militaire luchthaven van Melsbroek. Beide luchthavens liggen niet ver van Kampenhout.

De tropische mug die de twee mensen zou hebben besmet is niet teruggevonden. "We zijn vorige vrijdag gaan zoeken in het huis van de slachtoffers", zegt Isra Deblauwe van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. "We veronderstellen dat de mug dood is. Die kan niet overleven in koud weer. In de woning  hebben we ook gezocht naar dode muggen, bijvoorbeeld op de vensterbanken. We hebben niets gevonden."

Inheemse muggen

Vier mensen van het Instituut voor Tropische Geneeskunde zakten vandaag af naar Kampenhout. Ze gingen er op zoek naar inheemse malariamuggen.  Het gaat om muggen van het type Anopheles. Bij laboproeven is gebleken dat sommige van die muggen malaria kunnen overbrengen. Dat is alleen gebeurd in het laboratorium nog niet in de natuur. "Als we ontdekken dat die mug hier in de buurt voorkomt dan weten we wanneer er in de toekomst een nieuw geval van malaria opduikt, dat er een kleine kans is dat die malaria door lokale muggen kan worden overgedragen", legt Isra Deblauwe uit.

Stilstaand water

De onderzoekers uit Antwerpen gingen aan het werk in een perimeter van vijfhonderd meter rond het huis van de slachtoffers. Ze zochten larven van de Anophelesmug in stilstaand water. "We gingen bij de mensen thuis en onderzochten stilstaand water in regenwatertonnen of vijvertjes", vertelt Isra Deblauwe. "We trokken ook naar de plassen in het natuurreservaat Torfbroek. En in een bos ging we op zoek naar boomholtes. Daar staat dikwijls water in. Dat zijn ideale broedplaatsen voor de Anophelesmug. Er zijn verschillende larven aangetroffen . Labo-onderzoek zal moeten uitwijzen of het om larven van de Anophelesmug gaat.  

Meest gelezen