Jeugdinfoplatform WAT WAT verwacht piek aan psychische problemen bij jongeren, maar benadrukt: "Praten helpt echt"

Het jongerenadviesplatform WAT WAT voorspelt een piek aan psychische problemen bij jongeren dit najaar. WAT WAT krijgt nu al even veel meldingen over depressies, angst en eenzaamheid als tijdens de eerste coronagolf. WAT WAT lanceert daarom de campagne "donkere gedachten" waarin jongeren getuigen dat praten echt helpt. "Wanneer je open bent over je problemen, merk je dat veel mensen iets gelijkaardigs hebben meegemaakt", zegt Talia Davids. "Dan weet je dat je het er samen over kan hebben." 

Voor de nieuwe campagne vertellen jongeren in verschillende filmpjes op YouTube over hun moeilijke momenten en ze bevestigen dat praten ècht helpt. Talia Davids is een van hen. Ze is nu 23. Op haar 13e had ze al last van een depressie. "Af en toe gaat het nog altijd niet goed en het is wel omdat ik toen heel diep gezeten heb dat ik er nu beter mee kan omgaan", vertelde ze vanochtend ook op Studio Brussel. "Sinds kort heb ik voor mezelf beslist om er open over te zijn. Wanneer je dat doet, merk je dat er altijd mensen zijn die daarna zeggen dat ze hetzelfde of iets gelijkaardigs hebben meegemaakt. Dan weet je dat je het er samen over kan hebben in plaats van elk alleen met je gedachten te blijven zitten." 

Bekijk hieronder de volledige getuigenis van Talia en Mira: (en lees verder onder de video)

Davids vindt dat mentale problemen nu veel meer bespreekbaar zijn dan 10 jaar geleden: "Openheid alom, dat kan ik alleen maar toejuichen. Maar het kan altijd nog beter: als ik er niet zelf over begin, gaan anderen dat ook niet zo snel doen en dat is nu zo wat mijn doel geworden." 

Wanneer je er open over bent, merk je dat er daarna altijd mensen zijn die zeggen dat ze hetzelfde of iets gelijkaardigs hebben meegemaakt.

Talia Davids

De corona-maatregelen maakten het opnieuw moeilijker voor haar. "Ik ben er nog vrij goed doorheen gesparteld.  Ik had het na enkele weken lockdown wel moeilijk, want al mijn plannen vielen weg. Ik dacht: ik ga hier weer veel alleen zitten, er was de eenzaamheid die weer opspeelde. Maar zoals ik al zei: ik kom van een heel duister plekje, dus ik weet veel beter hoe ik daarmee moet omgaan. Ik heb mijn tijd gewoon volgestoken met allerlei projecten die ik van thuis kon doen. Ik mag van geluk spreken, maar ik kan zeker begrijpen dat het voor jongeren die nog niet zo ver in hun proces zitten, moeilijk is om dan nu echt die eenzaamheid te moeten doorspartelen."

Het is voor jongeren die nog niet ver in hun proces zitten nu heel moeilijk om die eenzaamheid te moeten doorspartelen. 

Talia Davids

Enkele waarsschuwingssignalen dat het weer slechter gaat voor Davids zijn: minder zin hebben om buiten te gaan, om mensen te zien, dingen te doen, je blindstaren op het negatieve. "Daar moet je proberen uit te breken en da's echt niet simpel, maar dat wordt makkelijker naarmate je het leert en vaker moet doen."  Herbekijk hier het volledige gesprek met Talia Davids op Studio Brussel. 

De hulplijn Awel, die meewerkt aan de campagne, krijgt nu meer meldingen van jongeren die het moeilijk hebben, bevestigt Sybille De Clerck. "Wij voeren zo'n 100 gesprekken per dag en 1 op de 3 gesprekken vandaag gaat over mentaal welbevinden.  Het zijn jongeren die angst en spanning voelen, die zich depressief voelen, die zichzelf verwonden. Het was voor corona al zo, maar het is nu nog meer dan ooit heel hard nodig om te praten." 

Er is altijd iemand om mee te praten. Je kan surfen naar watwat.be, awel.be (waar je met iemand kan chatten, mailen of bellen) of contact opnemen met je huisarts of met TEJO (gratis therapeutische hulp voor jongeren tussen 10 en 20 jaar). 

Bekijk hier het gesprek met Emma Daeleman (WAT WAT) in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen