Onderzoeksrechter in zaak-Chovanec niet van dossier gehaald, maar er moet wel extra onderzoek gebeuren

De onderzoeksrechter die het onderzoek leidt naar de dood van Jozef Chovanec, wordt niet van de zaak gehaald, maar er moeten wel extra onderzoeksdaden komen. Dat heeft de Kamer van Inbeschuldigingstelling in Bergen beslist. De advocate van de weduwe had daar nochtans om gevraagd, omdat ze het vertrouwen in de onderzoeksrechter helemaal kwijt is. 

Er komt geen andere onderzoeksrechter in het onderzoek naar het overlijden van Jozef Chovanec, nu 2,5 jaar geleden. De man van 38 stierf na een fors politieoptreden op de luchthaven van Charleroi. 

De advocate van de familie had daar nochtans om gevraagd, omdat ze geen vertrouwen meer had in het onderzoek. "Ik ben al mijn vertrouwen in de Belgische justitie verloren", klonk het bij de weduwe van Jozef Chovanec. Ze haalde zwaar uit naar de onderzoeksrechter, die volgens haar mensen wil beschermen en daarom de zaak niet grondig heeft onderzocht. 

Maar de Kamer van Inbeschuldigingstelling heeft nu geoordeeld dat de onderzoeksrechter toch mag aanblijven. En opvallend, daarmee gaat de Kamer van Inbeschuldigingstelling in tégen de vraag van het parket-generaal zelf. 

Extra onderzoek

Wél moeten er volgens de Kamer van Inbeschuldigingsstelling nog extra onderzoeksdaden komen in het dossier. Zo moet er een wedersamenstelling gehouden worden, niet alleen van in de cel, maar ook van op de tarmac. Er moet met andere woorden een reconstructie komen vanaf het moment dat Chovanec op het vliegtuig stapte tot het forse politieoptreden in de cel. Daarnaast moeten er ook nog extra getuigen verhoord worden, onder meer de medepassagiers op het vliegtuig en de man die Chovanec naar het vliegveld bracht. Er zal ook een rogatoire commissie naar Slovakije gestuurd worden. 

We nemen daar genoegen mee en wachten nu op het verdere onderzoek

Ann Van de Steen

De advocate van de familie is tevreden met het arrest. "Mijn cliënte zal blij zijn dat het parket-generaal ons gevolgd is, hoewel er daarna een andere beslissing genomen is. We nemen daar genoegen mee en wachten nu op het verdere onderzoek."

Meest gelezen