LIVEBLOG: Ziekenhuizen moeten meer plaats vrijhouden voor COVID-patiënten, avondklok in Waals-Brabant en Luxemburg

Alle coronacijfers in ons land nemen "onrustwekkend toe", zegt viroloog Steven Van Gucht. Tussen 2 en 8 oktober werden elke dag gemiddeld 4.154 nieuwe besmettingen bevestigd. Vanaf woensdag geldt er "code oranje" voor de sportwereld. En de ziekenhuizen moeten hun capaciteit vergroten voor COVID-patiënten. Volg alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Op onderstaande grafiek is het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 maart tot 1 juli lichter gekleurd dan het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 juli. Waarom? Er zijn nu meer vastgestelde besmettingen dan in het voorjaar, maar de vergelijking gaat niet op: in het voorjaar stond elke vastgestelde besmetting voor naar schatting 30 werkelijke besmettingen, nu is dat voor slechts 3. Dat komt omdat er nu meer getest wordt. Het is dus niet correct om de grafiek van nu zomaar te vergelijken met de grafiek van het voorjaar.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Avondklok in provincies Waals-Brabant en Luxemburg

Vanaf de nacht van 13 oktober geldt er in de provincies Waals-Brabant en Luxemburg een avondklok. Dat hebben de provincies, de burgemeesters en de crisiscel onder leiding van de gouverneurs beslist. Gedurende 15 dagen mogen mensen niet op straat komen tussen 1 uur 's nachts en 6 uur 's morgens.

Alleen in deze gevallen mag men de woning verlaten:

  • Een medisch noodgeval
  • Geval van overmacht
  • Om kwetsbare mensen te helpen
  • Om naar het werk te pendelen
  • Om naar het buitenland te reizen

In Waals-Brabant wordt ook elke activiteit verboden waarbij van deur tot deur gegaan wordt. Die maatregel is gericht op Halloween. Daarnaast zal er niet meer gedronken of gegeten mogen worden op brocantes, markten en plaatsen waar het mondmasker verplicht is.

De kantines van sportclubs zullen in Waals-Brabant geen alcohol meer mogen schenken en moeten een half uur na de laatste sportactiviteit gesloten worden. Kleedkamers van sportclubs worden gesloten, behalve bij zwembaden. Gemeenten mogen hierop wel zelf nog uitzonderingen toekennen.

Belgische ziekenhuizen moeten meer bedden voorzien voor COVID-patiënten

Alle ziekenhuizen in ons land hebben de opdracht gekregen om meer bedden te voorzien voor COVID-19-patiënten. Vanaf woensdag moeten ze 25 procent van de bedden voorbehouden voor mensen die lijden aan de gevolgen van het coronavirus. Volgens viroloog Steven Van Gucht is het perfect mogelijk om dit in 48 uur te regelen, zegt hij in "Het Journaal" (zie video onder).

Videospeler inladen...

"We gaan in fase 1 A, concreet wil dit zeggen dat we in België 500 intensievezorgbedden en 2.000 hospitalisatiebedden gaan vrijhouden voor COVID-patiënten", legt intensivist Geert Meyfroidt op zijn beurt uit in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Bij de vorige fase, fase nul, hielden we 300 intensievezorgbedden vrij. Nu al zijn meer dan 200 daarvan bezet en gezien de curve exponentieel stijgt, weten we nu al dat het niet zal blijven volstaan. Veel ziekenhuizen zitten al in fase 1A, onder meer in Brussel en Antwerpen. De andere komen dichterbij. Dan is het goed om voorbereid te zijn zodat het spreidingsplan van patiënten goed kan werken en ook de normale zorg overal kan plaatsvinden."

Toch is Meyfroidt zeker dat de normale zorg onder deze uitbreiding van bedden voor COVID-patiënten zal lijden. "Dat zal zeker een impact hebben. We proberen dat te beperken en ziekenhuizen werken eraan om dat te beperken, maar het zal een impact hebben."

Lees meer in dit artikel:

Arts van het Witte Huis: "President Donald Trump heeft negatief getest op het coronavirus"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft negatief getest op het coronavirus en is niet langer besmettelijk voor andere mensen. Dat staat te lezen in een mededeling van Sean Conley, de arts van het Witte Huis. Volgens Conley heeft Trump nu op opeenvolgende dagen negatief getest. Uit die tests en uit andere klinische gegevens moet volgens de arts blijken dat er "een gebrek aan detecteerbare virale reproductie" is.

Tsjechië sluit cafés en restaurants

In Tsjechië gaan vanaf woensdag ook cafés en restaurants dicht om het stijgend aantal besmettingen met het coronavirus een halt toe te roepen. Dat heeft premier Andrej Babis vanavond meegedeeld. Er wordt ook een algemeen verbod op de verkoop van alcohol op openbare plaatsen ingevoerd. De maatregelen gelden tot 3 november.

"We hebben slechts recht op één poging en die moet succesvol worden", zo verklaarde Babis bij de aankondiging van de nieuwe maatregelen. "We moeten maatregelen nemen die de trend binnen twee tot drie weken ombuigen. Zoniet zal het ons aan ziekenhuiscapaciteit ontbreken", schetste minister van Volksgezondheid Roman Prymyula de inzet.

Tsjechië kwam relatief goed uit de eerste coronagolf, maar sinds augustus is het aantal besmettingen er opnieuw aan het toenemen. Het land noteert momenteel de slechtste cijfers van Europa en de regering in Praag moest de voorbije dagen veel kritiek slikken voor de weinig duidelijke communicatie en de chaotische maatregelen van zijn regering.

Bovenop de sluiting van cafés en restaurants worden bijeenkomsten van meer dan zes mensen verboden en schakelen ook de lagere scholen over op onderwijs op afstand. Universiteiten en middelbare scholen doen dat al sinds maandag. Sinds maandag zijn ook sportieve evenementen afgelast en hebben bioscopen, musea en theaters de deuren gesloten. Ook dierentuinen, zwembaden en sportcentra zijn al dicht.

Het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -controle (ECDC) signaleerde eind vorige week dat het aantal besmettingen per 100.000 inwoners nergens in Europa hoger is dan in Tsjechië. Vorige week werd in het land van ruim tien miljoen inwoners vier dagen op rij een recordaantal besmettingen vastgesteld, met een piek van 8.618 nieuwe gevallen op vrijdag.

Haatberichten voor besmette chiromeisjes Kapelle-op-den-Bos

Enkele chiromeisjes uit Kapelle-op-den-Bos worden hard aangepakt op sociale media. Negen meisjes raakten besmet met corona tijdens een leefweek van de jeugdbeweging. Zeven van hen zitten op school in het Sint-Theresiacollege in Kapelle-op-den-Bos waardoor de hele derde graad in quarantaine moet. En dat is de schuld van de chiromeisjes, vinden sommigen.  "Met de vinger wijzen, is totaal misplaatst", reageert burgemeester Renaat Huysmans (N-VA).

Lees meer in dit artikel:

Wallonië wil opsporingscapaciteit naar 400 mensen optrekken

Door de heropflakkering van het coronavirus in het gewest heeft de Waalse regering beslist om de capaciteit van contactopspoorders binnenkort op te voeren tot 400. Zo is op het kabinet van Waals minister van Gezondheid Christie Morreale te horen.

Eind vorige week werd de capaciteit reeds opgetrokken van 135 voltijdse banen naar 160. Dat worden er deze week 230, verzekerde het kabinet. "We hebben intussen de mogelijkheid geactiveerd om geleidelijk te stijgen tot 400 contactopspoorders", voegde het kabinet-Marreale er nog aan toe.

In Vlaanderen heeft het Agentschap Zorg & Gezondheid aangekondigd dat 150 extra medewerkers de komende dagen en weken starten als contactopspoorder. De capaciteit stijgt daarmee tot 800 à 900 medewerkers.

"Typhoid Mary": het tragische verhaal van "superverspreider" Mary Mallon

De spectaculaire heropflakkering van het coronavirus is mede het gevolg van "superverspreiders", mensen met een bijzonder hoge virale lading in de neus of de mond die (ongewild) veel anderen aansteken. Dat zegt microbioloog Herman Goossens in "De afspraak". Het fenomeen kan ook bij andere infectieziektes opduiken. Een van de meest legendarische gevallen die ooit zijn gedocumenteerd, was dat van "Typhoid Mary".

Ontdek hier het verhaal van "Typhoid Mary':

"Laat winterterrassen in godsnaam toe!" (en andere voorstellen om de wereld ook onder strenge coronaregels te laten draaien)

Omgaan met strenge coronamaatregelen en toch het dagelijkse leven zoveel mogelijk op zijn beloop laten: het is mogelijk als we keuzes maken en creatieve oplossingen bedenken. Dat laten epidemioloog Pierre Van Damme en biostatisticus Geert Molenberghs verstaan in "Terzake". Op die manier kunnen we volgens hen een nieuwe, totale lockdown vermijden.

Lees meer in dit artikel:

Superverspreiders blijken essentiële factor in verspreiding corona

Dat de curve van het aantal coronabesmettingen nu pijlsnel de hoogte ingaat - niet alleen bij ons maar ook in andere Europese landen - heeft te maken met het fenomeen van de superverspreider, een persoon die veel mensen rond zich besmet, omdat hij of zij veel virus in zich heeft. 

Dat zei microbioloog Herman Goossens in "De afspraak": "Wat we weten is dat de pandemie gedreven wordt door superverspreiders. Dus er is meer en meer consensus dat 20 procent van de mensen verantwoordelijk is voor 80 procent van de besmettingen." Dat is de zogenaamde K-waarde (hoeveel mensen besmet een superverspreider), te onderscheiden van de R-waarde (hoeveel mensen besmet een "gewone" virusdrager).  

Dat heeft volgens professor Goossens gevolgen voor de maatregelen die je moet nemen, want de impact van superverspreiders is nog veel groter in gesloten ruimtes dan buiten. Hij verwijst naar Japan: "In Japan is het beleid erop gericht zoveel mogelijk superverspreiders te voorkomen. Dat wil zeggen activiteiten binnenshuis (vermijden, nvdr), waar slecht geventileerd is, feestelijkheden, cafés, vooral activiteiten binnenshuis waar meer kans is voor dergelijke verspreiding."

Bekijk hier de toelichting van Herman Goossens in "De afspraak":

Videospeler inladen...

UZ Luik deelt speekseltests uit die mensen thuis kunnen uitvoeren, "interessante technologie", zegt Van Gucht

Het UZ van Luik dienst sinds vandaag speekseltests uit in triagecentra voor mensen zónder coronasymptomen. Daarmee kunnen ze zichzelf thuis testen door in een potje te spuwen. Dat moeten ze nadien wel nog naar het laboratorium brengen voor analyse, maar toch kan zo de toenemende druk op de testcentra in Luik worden verminderd.

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Het Journaal" over de speekseltesten in Luik:

Videospeler inladen...

Viroloog Steven Van Gucht van gezondheidsinstituut Sciensano vindt dit een "interessante technologie". "Het laat toe om op regelmatige basis groepen mensen zoals universiteitsstudenten of bewoners van woonzorgcentra te testen om te zien of er mensen tussen zitten die aan het begin van een infectie staan of het virus misschien zonder symptomen uitscheiden."

"Het heeft alleen maar zin als je het regelmatig herhaalt", benadrukt Van Gucht. "Minstens een keer per week moet je de hele groep in kwestie testen. Zo kan je uitbraken vroegtijdig detecteren en in de kiem smoren." Om echt een diagnose te stellen, vindt Van Gucht de technologie minder aangewezen omdat die minder gevoelig is dan een neuskeelwisser.

Bekijk hier de toelichting van Steven Van Gucht over de speekseltesten in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen