Copyright: Sijmen Hendriks

Meer dan 500 Antwerpenaars breken tuintje of koer uit en krijgen 11.000 plantjes cadeau

Stad Antwerpen heeft dit weekend 11.633 plantjes uitgedeeld aan alle inwoners die mee wilden helpen om de stad groener te maken en te ontharden. In totaal gingen meer dan 500 particulieren en een 30-tal scholen en andere organisaties in op de vraag van de stad om hun tuin, koer of speelplaats voor een stuk uit te breken. 

Voor de zomer riep de stad al haar inwoners op om tegels of asfalt uit te breken in hun voortuin of koer, onder het motto "BreekUIT". Want minder stenen en meer groen verkleinen de kans op wateroverlast als het hard regent, en zorgen voor een gezonder grondwaterpeil. Meer dan 500 inwoners en een 30-tal scholen en andere organisaties gingen in op de vraag van de stad. 

Je merkt dat mensen op zoek gaan naar groen in hun buurt en daar ook zelf de handen voor uit de mouwen willen steken

Schepen voor leefmilieu Tom Meeuws (sp.a)

“Ik ben enorm blij met de respons van onze inwoners op de oproep", zegt schepen voor leefmilieu Tom Meeuws (sp.a). "Je merkt dat mensen op zoek gaan naar groen in hun buurt en daar ook zelf de handen voor uit de mouwen willen steken. In totaal is 3700 vierkante meter onthard. Dat komt neer op zo'n 100 stadstuintjes. Daardoor is er 100 stadstuintjes meer kans om water vast te houden in de stad."

Zaterdag mochten mensen plantjes gaan ophalen. De populairste plantjes die mensen kwamen ophalen, hadden erg poëtische namen zoals prachtkaars en zonnehoed. Iedere Antwerpenaar mag trouwens een geveltuin aanleggen, je hoeft daar geen vergunning voor aan te vragen, maar je moet wel minstens 1,3 meter doorgang laten op het voetpad.

Meest gelezen