Radio 2

Gouverneur Decaluwé over milieuramp Roeselare: “Veel erger dan verwacht, zelfs specialisten waren verbaasd”

In Roeselare lijkt de vervuiling na een zware bedrijfsbrand zondagochtend, veel zwaarder dan verwacht. De concentraties van zware metalen in de Mandel zijn erg hoog door bluswater dat in de rivier is terechtgekomen. Vanmorgen werd al het provinciaal rampenplan afgekondigd. 

Uit metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij blijkt dat de waarden van de giftige stoffen chroom en chroom-6 erg hoog liggen. Dat zei provincie­gouverneur Carl Decaluwé op een crisisvergadering. “Normaal mag dit 5 microgram per liter zijn. Nu heeft het bij chroom-6 een waarde van meer dan 1.400 en voor chroom meer dan 1.600. Zelfs de specialisten waren verbaasd”, zegt Decaluwé.

De toestand op het terrein is stabiel. “Maar we geven het gebied pas vrij als de stalen onder de waarden zitten”, vervolgt Decaluwé. Maar het hele Mandelgebied en de Leie, tot in Gent, worden nu gecontroleerd. “Rond het bedrijf nemen specialisten stalen in regenputten en groentetuinen bij mensen thuis. Dit water kan enkel gebruikt worden voor toiletten.”

In de nacht van zaterdag op zondag was er een zware brand in het metaalverwerkend bedrijf Belcroom. De firma brandde volledig uit. Uit onderzoek bleek al snel dat er veel chroom-6 via het bluswater in de Mandel is gevloeid, via de riolering naar de rivier. Chroom-6 maakt metaal steviger, maar in vloeibare vorm is het uiterst giftig.

Meest gelezen