Radio 2

Nieuwe 48 urenstaking in de gevangenissen, vakbond vraagt meer coronatesten

Vandaag en morgen legt de christelijke vakbond ACV voor 48 uur het werk neer in de gevangenissen. De vakbond vraagt meer coronatesten voor gedetineerden die de gevangenis even hebben mogen verlaten. Vorige week was er ook al een staking tegen de versoepelde bezoekregeling. 

Om 6 uur vanmorgen hebben de personeelsleden van de christelijke gevangenisvakbond ACV het werk voor 48 uur neergelegd. Ze vinden dat de gedetineerden die de gevangenissen even hebben mogen verlaten, voor een penitentair verlof of een uitgaansvergunning, niet voldoende worden opgevolgd.

"Nu is het zo dat gedetineerden die terugkomen enkel worden gezien door een dokter in de eerste 24 uur", zegt Alain Blancke van het ACV. "Vertonen ze geen symptomen, gaan ze terug op cel tussen de andere gedetineerden en is er geen preventieve quarantaine. Maar er zijn natuurlijk ook gedetineerden die terug kunnen keren en besmet zijn, maar geen symptomen vertonen."

Vorige week was er ook al een staking, geleid door de socialistische gevangenisvakbond ACOD. Toen werd er gestaakt tegen de versoepelde bezoekregeling. Na een overleg met het kabinet en het gevangeniswezen werd afgesproken dat er opnieuw plexiwanden zouden komen tussen de bezoekers en de gedetineerden in de bezoekerszaal. 

Deze namiddag zitten de bonden opnieuw samen met het kabinet en het gevangeniswezen. 

Het Gevangeniswezen laat intussen weten dat in een aantal gevangenissen, namelijk die van Brugge, Dendermonde, Gent, Leuven-Centraal, Mechelen en Sint-Gillis, de minimale dienstverlening niet gegarandeerd wordt. In de gevangenissen van Brugge, Gent, Sint-Gillis, Vorst en Berkendael is de politie aanwezig. 

Meest gelezen