Nieuwe uitbraak van coronavirus in China: alle negen miljoen inwoners van de havenstad Qingdao worden getest

China is gestart met een grootscheeps testprogramma in de oostelijke stad Qingdao nadat daar 12 besmettingen met het coronavirus zijn vastgesteld. Eerder waren ook al alle elf miljoen inwoners van de stad Wuhan, de oorsprong van de epidemie, getest. 

Volgens de regeringsgetrouwe krant The Global Times schuiven mensen aan bij de vele testcentra in Qingdao. Die zijn open van 7 uur 's ochtends tot 11 uur 's avonds. Het is de bedoeling dat alle negen miljoen inwoners van Qingdao getest worden. Tot nu toe zouden er al iets meer dan 100.000 testen zijn uitgevoerd en die zouden allemaal negatief zijn.

Aanleiding is het vaststellen van twaalf besmettingen in een ziekenhuis in Qingdao. Het is niet duidelijk hoe dat virus daar binnengeraakt is. Eerder deze maand waren er ook al twee besmettingen in de stad, maar het ging toen om mensen die werkten in de voedingsindustrie en die in contact waren gekomen met mogelijk besmet voedsel uit het buitenland.

Het gaat om de tweede massale test van een miljoenenstad. In mei waren ook al eens alle 11 miljoen inwoners van de stad Wuhan, de oorsprong van het virus, getest. Deels wil China zo wel aantonen dat het massaal kan testen om het virus te bedwingen en dat als contrast met de aanpak in het Westen, die door het regime in Peking sterk wordt bekritiseerd.

Anderzijds is het regime erg beducht voor een nieuwe uitbraak van corona in eigen land. Er wordt vooral gevreesd dat het virus verspreid zou zijn door het massale rondreizen van Chinezen na het Maanfestival en de nationale feestdag vorige week. Tijdens die zogenoemde "Gouden Week" hebben Chinezen betaalde vakantie en bezoeken tientallen miljoenen mensen hun familieleden. Toen zouden miljoenen mensen Qingdao bezocht hebben.

Qingdao is een havenstad in de oostelijke provincie Shandong aan de Gele Zee, niet zo ver van Korea. De stad is bekend van het gelijknamige biermerk Tsingtao, dat zijn wortels heeft in de geschiedenis. Tussen 1898 en 1914 was Qingdao een Duitse kolonie, een soort Duits Hongkong, tot de stad aan het begin van de Eerste Wereldoorlog werd veroverd door Britse en Japanse troepen, waarna ze een tijdje onder Japanse controle kwam.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen