Nobelprijs Economie gaat naar twee professoren die nieuwe soorten veilingen bedachten

Twee Amerikaanse professoren die nieuwe soorten veilingen bedachten, winnen dit jaar de Nobelprijs Economie. De ideeën van Paul Milgrom (72) en collega Robert Wilson (83) worden nu voortdurend gebruikt, onder andere om elektriciteit, radiofrequenties en uitstootcertificaten te verhandelen. In een eerste reactie zei Wilson laconiek dat hij zelf alleen nog maar een paar skilaarzen heeft gekocht via een veiling op eBay.

Sinds de opkomst van het internet worden voortdurend dingen via veilingen verkocht.  Als het over gewone consumentenproducten gaat, is het nog vrij eenvoudig: iemand verkoopt één goed terwijl geïnteresseerden er een bod op kunnen uitbrengen.

Ingewikkelder wordt het als we naar de veiling van allerlei goederen en diensten in het zakenleven kijken die tegenwoordig per opbod worden verkocht: elektriciteit, uitstootcertificaten en frequenties voor telecommunicatie. 

Paul Milgrom en Robert Wilson hebben de veilingtheorie verbeterd die de mechanismes achter veilingen in kaart brengt, zowel voor eenvoudige veilingen als voor ingewikkelde veilingen.

Daarbij hebben ze ook naar nieuwe manieren gezocht om ingewikkelde veilingen vlot te laten verlopen. In 1994 bedachten ze de gelijktijdige meerrondenveiling, die sindsdien wereldwijd gebruikt wordt om allerlei goederen en diensten te veilen, zoals telecomfrequenties.

Luister hier naar de uitleg die econoom Ivan Van de Cloot gaf in "Nieuwe feiten" op Radio 1:

Niet officieel

De bekendmaking van de Nobelprijs Economie komt traditioneel als laatste in de rij. Het is geen officiële Nobelprijs, omdat hij niet wordt uitgereikt door de Nobelstichting, maar door een commissie van de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen. 

Om helemaal correct te zijn, gaat het om de Prijs van de Zweedse Rijksbank voor Economische Wetenschappen ter nagedachtenis aan Alfred Nobel. De prijs is omgerekend ruim 950.000 euro waard, die de twee laureaten onder elkaar moeten verdelen.

Bekijk hier de livestream van de bekendmaking:

Meest gelezen