Facebook/Mega World Tienen

Nog geen jaar na overname van Blokker-winkels: Mega World zoekt bescherming tegen schuldeisers

De winkelketen Mega World, die eerder dit jaar de 123 Belgische Blokker-winkels overnam, gaat dinsdag bescherming tegen zijn schuldeisers aanvragen. Dat heeft de nieuwe eigenaar Dirk Bron vandaag aan de leden van de ondernemingsraad laten weten. De vakbonden willen dat de rechter een externe bewindvoerder aanstelt, om een faillissement te voorkomen. Ze vermoeden dat er sprake is van gesjoemel.

De Nederlandse zaakvoerder van Mega World, Dirk Bron, nam in februari van dit jaar nog 123 Belgische Blokker-winkels over. Daardoor konden 670 mensen in ons land hun baan behouden. De vakbonden kregen toen ook de garantie dat er tijdens het eerste jaar geen banen zouden sneuvelen of winkels gesloten zouden worden. Dat is tot nog toe ook niet gebeurd.

Maar de voorbije maanden werd alsmaar duidelijker dat Mega World zelf in slechte papieren zit. De keten zou betalingsmoeilijkheden hebben en zou ook niet alle belastingen en RSZ-bijdragen hebben betaald.

Maar binnen het bedrijf werd nooit over financiële problemen gecommuniceerd, zegt Marc Jacobs van de christelijke vakbond ACV Puls, en bleef de eigenaar volhouden dat die er niet waren. "Sinds de overname hebben we eigenlijk weinig informatie gekregen."

Jacobs vindt het dan ook vreemd dat de eigenaar nu bescherming tegen schuldeisers aanvraagt "als alles goed gaat". "Dat is compleet tegenstrijdig". Wel duidelijk is dat de bedrijfsrevisor enkele weken geleden nog weigerde het jaarverslag goed te keuren. Een bedrijfsrevisor is een on­af­han­ke­lij­ke deskundige die de boek­hou­ding van een onderneming controleert.

We hadden al lang vermoedens dat de eigenaar ons met een kluitje in het riet probeerde te sturen

Marc Jacobs van ACV Puls

Volgens Marc Jacobs van ACV Puls leverde die een "vernietigend rapport" af. "Hij heeft nooit enige informatie gekregen van de heer Bron." Op basis van dat rapport van de revisor vermoeden de vakbonden dat er sprake is van gesjoemel in het bedrijf. "We hadden al lang vermoedens dat de heer Bron ons met een kluitje in het riet probeerde te sturen."

Met de vraag om bescherming tegen schuldeisers wil de eigenaar van de keten het faillissement voorkomen. Maar de vakbonden vrezen dat een faillissement niet meer te vermijden is als Bron aan het roer blijft. Ze willen daarom dat de rechter meteen een externe bewindvoerder aanstelt. 

De aankondiging van Bron lokte meteen een vakbondsactie uit bij Mega World. Alle Waalse winkels bleven vandaag dicht. Ook aan de hoofdzetel van Mega World in Lier is vanmiddag een spontane actie uitgebroken. 

Meest gelezen