Onderwijsbonden willen opschalen naar code oranje: "Minister Weyts gaat in tegen gemaakte afspraken" 

Het gemeenschappelijk vakbondsfront van het onderwijs is boos op Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Weyts wil ondanks de hard stijgende coronacijfers niet weten van een algemene "code oranje" voor de scholen, waarbij leerlingen in het middelbaar opnieuw gedeeltelijk afstandsonderwijs zouden moeten gaan volgen. Volgens de vakbonden komt minister Weyts gemaakte afspraken niet na. 

Weyts houdt vast aan "code geel" voor de scholen. Dat liet hij vanmorgen duidelijk verstaan in "De Ochtend" op Radio 1.  "We hebben hard gevochten om de scholen open te krijgen, en ik wil die open houden. Dat is het veiligste voor iedereen. In de scholen worden de maatregelen goed opgevolgd, de draaiboeken werken, en de besmettingen vallen mee", klonk het.

Maar de vakbonden hebben ernstige bedenkingen bij die stelling. "Het is heel belangrijk dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. Men zegt wel dat de besmettingen op de scholen niet zo groot zijn, maar we spreken al over cijfers van 14 dagen geleden. Woensdag zullen we nieuwe cijfers krijgen en ik kan me moeilijk voorstellen dat we dan weinig besmettingen in de scholen zullen hebben", zegt Nancy Libert, algemeen secretaris van ACOD Onderwijs in "De Wereld Vandaag" op Radio 1.

De bonden vinden dat de coronacode voor de scholen wel degelijk moet opgeschaald worden, zoals eerder dit jaar is vastgelegd in draaiboeken. "Het is van cruciaal belang dat we die draaiboeken toepassen. Dat betekent dat wij waarschijnlijk in de meeste steden en gemeenten toch wel zullen moeten overschakelen naar de code oranje", aldus Nancy Libert. Zelfs code rood sluit de vakbondsvrouw niet helemaal uit, al wil ze zich daar niet over uitspreken. "Maar ik denk niet dat het code geel zal moeten blijven."

Code oranje

Code oranje zou voor de kleuters, het basisonderwijs en voor de eerste graad van het onderwijs niet gek veel veranderen. Al die leerlingen zouden naar school kunnen blijven gaan, al zouden ze over de middag wel meer binnen hun klasbubbel moeten lunchen.

Voor de tweede en derde graad van het middelbaar heeft code oranje wel een impact. Die leerlingen zouden om de week fysiek dan wel afstandsonderwijs krijgen.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ik denk niet dat het code geel zal moeten blijven

Nancy Libert, algemeen secretaris ACOD Onderwijs

"Gemaakte afspraken"

Volgens Nancy Libert maken steeds meer ouders en leerkrachten zich zorgen. "Ik wil daarmee niet zeggen dat scholen niet hun uiterste best doen om alle veiligheidsmaatregelen zo goed mogelijk toe te passen. Ik denk dat de moeilijkheid vooral zit op het moment dat de leerlingen van en naar de school komen."

De vakbonden vinden het daarom "zeer jammer te moeten vaststellen dat de minister op gemaakte afspraken terugkomt", aldus Libert. "De minister en de onderwijspartners hebben er alle belang bij dat wij schakelen naar de code zoals we hadden afgesproken zodanig dat de maatschappij begrijpt dat onderwijs geen buitenbeentje is". 

Beluister het gesprek met Nancy Libert (ACOD Onderwijs) in "De Wereld Vandaag" op Radio 1:

Bekijk hier het interview met Koen Van Kerkhoven (Gemeenschappelijk Vakbondsfront):

Videospeler inladen...

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" over de vrije basisschool Sint-Lutgardis in Sint-Pieters-Leeuw, waar 7 leerkrachten besmet zijn met corona:

Videospeler inladen...

Meest gelezen