Radio 2

Paardenkliniek in Lummen koopt skelet van 35 miljoen jaar oud oerpaard

Paardenkliniek Equitom heeft een skelet in haar verzameling van een oerpaard. Het skelet is van een eohippus en is 35 miljoen jaar oud.

“De eerste paarden die rondliepen op aarde waren niet groter dan een hond”, vertelt paardenchirurg Tom Mariën van Equitom. Voor de chirurg is het interessant om te weten hoe paarden geëvolueerd zijn in de loop der jaren. Het paard is niet alleen een pak groter geworden, het had ook andere poten, zegt Mariën: “Het rare aan dit paardje is dat het 4 hoefjes en 4 tenen had vooraan en achteraan had het 3 tenen en 3 kleine hoefjes.”

(lees verder onder de foto)

Het oerpaardje zoals het er waarschijnlijk uitzag 35 miljoen jaar geleden
Radio 2

Voor de paardenkliniek is dit een uniek stuk. “Dit is nog maar het derde oerpaardje dat gevonden is. Het is het meest volledige skelet, want 80% van het skelet is authentiek”, glundert Mariën. Het paardje zal later te zien zijn in een splinternieuw museum in Lummen. Je zal wel nog even moeten wachten om het te kunnen bekijken, want de bouw van het nieuwe paardenmuseum start pas volgend jaar.

Meest gelezen