Bart Boterman

Provinciaal rampenplan afgekondigd na zware brand in metaalverwerkend bedrijf in Roeselare

In Roeselare is het provinciaal rampenplan afgekondigd na de zware brand in het metaalverwerkend bedrijf Belcroom. Die firma brandde in de nacht van zaterdag op zondag volledig uit. Sindsdien mag er geen water meer opgepompt worden uit de Mandel en een deel van de Leie, omdat er zwaar vervuild bluswater in de riolering is gestroomd.

Er is onder andere chroom-6 in het water van de Mandel en de Leie gestroomd. Dat is een stof die giftig en kankerverwekkend is. Chroom-6 is ook zeer schadelijk voor het milieu. De brandweer heeft de rioleringen nochtans afgedamd met zandzakken, maar toch is er een grote hoeveelheid chroom-6 weggespoeld tijdens de bluswerken. "Ik heb onmiddellijk naar de gouverneur gebeld om het provinciaal rampenplan te laten afkondigen", zegt de burgemeester van Roeselare, Kris Declercq (CD&V). "De beslissing om een captatieverbod uit te vaardigen, moet namelijk op provinciaal niveau genomen worden. De provinciale aanpak was nodig om een grote milieuramp te vermijden."

Het provinciaal rampenplan afkondigen, was nodig om een grote milieuramp te vermijden

Burgemeester van Roeselare, Kris Declercq (CD&V)

Vervuiling oppervlaktewater?

De kwaliteit van het oppervlaktewater in de Mandel en de Leie zal nu onderzocht worden. Tot dan mag er geen water opgepompt worden. "Ik zou normaal rond 12.00 uur vanmiddag een stand van zaken moeten krijgen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM)", zegt West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé. "Op basis van de resultaten weten we wat er ons te doen staat."

Ondertussen wordt het overgebleven vervuilde bluswater en de inhoud van de rioleringen opgeslagen in dubbelwandige tanks van het bedrijf Liqson. "Wij werden zondagochtend opgebeld door de brandweer om tijdelijk 5 opslagtanks te plaatsen", zegt Basiel Sobry van Liqson. "Daar kunnen ze het vervuilde bluswater op een veilige manier opslaan. Nu hebben ze enkele weken de tijd om dat bluswater te onderzoeken en te verwerken."

Meest gelezen