Belga Image

Provincie Limburg doet onderzoek naar fietspaden via fietstellingen en meetfiets: “Om de gemeenten te ondersteunen”

Provincie Limburg gaat een onderzoek uitvoeren naar de staat van de Limburgse functionele fietspaden. Dat zijn fietspaden die bedoeld zijn voor verkeer naar het werk of de winkel. De resultaten van dat onderzoek wordt dan op een online platform aangeboden aan de gemeenten.

Via enquêtes, fietstellingen, cijfers van fietsongevallen en een meetfiets gaat provincie Limburg informatie verzamelen over de staat van de functionele fietspaden in Limburg. Functionele fietspaden zijn vooral bedoeld voor het fietsverkeer van en naar het werk of de winkel. De verzamelde informatie zal de provincie vervolgens beschikbaar stellen aan de Limburgse gemeenten op een online platform. Gedeputeerde van Mobiliteit van Limburg, Bert Lambrechts (NV-A) legt uit: "Gemeenten kunnen op het online platform makkelijk zien waar er eventueel gebreken zijn aan de fietspaden in hun gemeente. Dan kunnen ze zelf nog beslissen of ze ingrijpen en werken op de fietspaden uitvoeren."

Meetfiets en fietstellingen

De informatie zal provincie Limburg dus onder andere aan de hand van verschillende tellingen verzamelen. Daarnaast zal er ook een "meetfiets" ingeschakeld worden. "Dat is een elektrische fiets met een kleine aanhangwagen vol sensoren. De fiets kan dan de gebreken van het pad meten. Dat gaat van het soort beton dat gebruikt is, de trillingen op het fietspad tot de effecten van vrieskoude op het fietspad", zegt Lambrechts.

Meest gelezen