Gisteren zijn er in de hoofdstad Minsk volgens de politie opnieuw 713 demonstranten opgepakt.
AFP or licensors

Schokkende beelden van mishandeling van arrestanten in Wit-Rusland. Politie dreigt met scherp te schieten

Op het internet zijn videobeelden opgedoken van opgepakte leden van de oppositie die door agenten van de ordediensten geslagen en geschopt worden. De beelden zouden dateren van augustus, maar volgens de oppositie zijn die typisch voor de praktijken van het regime van president Aleksander Loekasjenko. Intussen dreigt het regime van Loekasjenko ook met scherp te schieten op de demonstranten die "geradicaliseerd" zouden zijn.

De beelden zouden dateren van net na de omstreden verkiezingen van begin augustus en werden blijkbaar stiekem genomen vanuit een politiebusje. (Lees verder onder de tweet).

Ze tonen arrestanten die een voor een gedwongen worden om spitsroeden te lopen tussen twee rijen van agenten. Daarbij worden de arrestanten door de agenten geschopt en geslagen en uitgescholden. Volgens de begeleidende tekst is dit soort sadistische aanpak een typisch "ritueel" van ontvangst van opgepakte mensen door het regime van president Aleksander Loekasjenko.

Nog volgens de commentaar ging het overigens niet enkel op opgepakte betogers, maar ook om omstaanders die meegenomen werden. Geen van de agenten zou intussen vervolgd zijn en het regime ontkent het gebruik van foltering door de ordediensten.

Opnieuw 713 mensen opgepakt

De beelden dateren van de week na de verkiezingen in Wit-Rusland die officieel met een monsterscore gewonnen zouden zijn door Loekasjenko, die de steun geniet van de Russische president Vladimir Poetin. In die eerste week ging het er erg hard aan toe en veel opgepakte manifestanten spraken toen over seksueel misbruik, intimidatie en foltering tijdens hun gevangenschap. (Lees verder onder de foto).

Ook gisteren is de oppositie tegen Loekasjenko opnieuw massaal op straat gekomen.
AFP or licensors

Even leek het regime wat gas terug te nemen, maar al snel greep het opnieuw naar de harde repressie. De meeste leden van de oppositie zijn naar het buitenland gevlucht of gedwongen het land uitgezet, vele anderen zitten in de gevangenis. 

Dat houdt de oppositie echter niet tegen om elk weekend massaal te betogen tegen wat ze de verkiezingsfraude van Loekasjenko noemt. Gisteren zijn opnieuw 713 betogers opgepakt door de politie. Ook toen werd het waterkanon ingezet en gingen de agenten de betogers met stokken te lijf.

Dodelijke wapens

Het Wit-Russische ministerie van Binnenlandse Zaken dreigt dat de politie voortaan ook dodelijke wapens mag inzetten tegen de demonstranten. In een videoboodschap zegt de eerste plaatsvervanger van de minister van Binnenlandse Zaken dat de betogers "geradicaliseerd" zijn.

"De protesten, die hoofdzakelijk naar Minsk verschoven zijn, zijn georganiseerd en extreem radicaal," zegt plaatsvervanger Gennadi Kazakevitsj. "De ordetroepen zullen de straten niet verlaten en, indien nodig, speciaal materieel en militaire wapens inzetten." 

Onder de videoboodschap zijn enkele korte beelden gemonteerd van demonstranten die plastic flesjes naar de zwaarbewapende ordetroepen gooien en van een brandje op een kruispunt.

Tegelijkertijd betoogden er vanmiddag in het centrum van Minsk een paar duizend gepensioneerden, vaak met bloemen in de hand. De vreedzame demonstranten werden door de politie uiteengedreven met traangas en flitsgranaten.

Europese sancties

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie beraden zich intussen over nieuwe sancties tegen kopstukken van het regime in Wit-Rusland. Duitsland dringt erop aan dat ook de Wit-Russische leider Loekasjenko zelf sancties opgelegd zou krijgen.

Meest gelezen