Schotense Scheldeprijs gaat ondanks stijgende coronacijfers door

Ook al blijven de coronacijfers stijgen, toch wordt woensdag de Scheldeprijs gereden. Na eerdere ingrepen, zoals een drastische aanpassing van het parcours met vertrek en aankomst in Schoten, komen er nieuwe bijkomende maatregelen.

Schoten wilde aanvankelijk 400 wielerfans toelaten aan de aankomst, maar ook dat zal niet meer kunnen. "Alleen enkele mensen van de veiligheid, de pers en in heel beperkte mate enkele hoofdsponsors. Maar fans zijn dus niet toegelaten", zegt schepen van sport Paul De Swaef (N-VA) op Radio 2 Antwerpen. "Jammer, maar gezien de huidige coronacijfers kunnen we niet anders."

Om er zeker van te zijn dat er toch geen fans samentroepen, gaat de gemeente de hele start- en aankomstzone afsluiten. "Dat mag je letterlijk nemen, met hekken van 2 meter hoog met zwarte doeken. Daarnaast is er een mondmaskerplicht langs het parcours. De politie gaat ook extra toezicht houden, onze agenten zijn trouwens proactief al langs de horecazaken gegaan om duidelijk te maken wat wel en niet kan."

Of we niet gewoon beter de wedstrijd afgelasten? Daar kan je over discussiëren, maar wij vinden van niet.

schepen van sport Paul De Swaef (N-VA)

Eerder raakte al bekend dat het parcours helemaal is aangepast. Geen vertrek in Terneuzen, in Nederland, maar wel in Schoten zelf. De Scheldeprijs wordt voor het overgrote deel in Schoten gereden, er zijn 11 rondes door de gemeente. 

Is het sop de kolen nog wel waard? "Daar kan je over discussiëren. Er zullen mensen zijn die ervoor pleiten om de Scheldeprijs af te schaffen, maar wij als gemeente vinden die prijs superbelangrijk. We hebben ook contractuele verplichtingen. Je kan de koers ook volgen op televisie, en dat zorgt toch voor een zekere ambiance en beleving voor de fans."

"Los daarvan denken we wel dat we, dankzij de vele maatregelen, een redelijk veilige koers kunnen organiseren", aldus De Swaef. "We roepen dan ook iedereen op om alle maatregelen en aanbevelingen op te volgen. Blijf thuis en volg het op televisie. Als je op café gaat of voor je deur gaat kijken, draag dan een mondmasker, in je bubbel van 4."

Meest gelezen