McPHOTO / INSADCO / Bilderbox

Telenet komt met goedkoper basisinternet voor kwetsbare gezinnen: "Lovenswaardig initiatief"

Telenet start in december een proefproject met basisinternet voor kwetsbare gezinnen die thuis geen of een zeer beperkte internetverbinding hebben. Dat kondigt het bedrijf aan in een persbericht. Het zal beschikbaar zijn voor 5 euro per maand. "Een lovenswaardig initiatief", vindt Koen Ponnet, professor aan de Universiteit Gent. 

"De coronacrisis heeft de problematiek van de digitale kloof op scherp gesteld", zegt Ineke Rampart van Telenet. Heel wat mensen hebben namelijk geen toegang tot het internet. "Dat is geen nieuw probleem, maar de coronacrisis heeft het wel nog eens benadrukt." Heel wat mensen zagen zich genoodzaakt om onder andere thuis te werken en lessen te volgen. En dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom wil het bedrijf met het project "Telenet Essential Internet" basisinternet van 5 euro per maand ter beschikking stellen van kwetsbare gezinnen.

De digitale kloof is geen nieuw probleem, maar de coronacrisis heeft het wel benadrukt

Ineke Rampart, Telenet

50 miljoen euro van de Vlaamse overheid

Bart Somers (Open VLD), Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, reageert alvast positief. "Iedereen verdient toegang tot het internet, want anders kan je niet volwaardig participeren in onze samenleving", aldus Somers. In het kader van het Vlaams relanceplan wordt dan ook 50 miljoen euro vrijgemaakt om de digitale vaardigheden van de meest kwetsbare te verbeteren, klinkt het. 

Ook Koen Ponnet, professor aan de Universiteit Gent die onderzoek doet naar de digitale kloof, reageert enthousiast. "Het zorgt ervoor dat de kansen van mensen met een armoederisico groeien (mensen met een armoederisico zijn personen die minder dan 1.200 euro netto per maand verdienen, red.)", zegt Ponnet. "Het geeft hen de mogelijkheid om bepaalde zaken te doen op het internet die vereist zijn om werk te zoeken of uitkeringen aan te vragen."  

Volgens een onderzoek van de UGent, waar Ponnet aan meewerkte, heeft tussen de 10 en 30 procent van de Belgen geen internet thuis. Dat gaat van 10 procent bij de gemiddelde bevolking, tot 30 procent voor personen met een armoederisico. 15 procent daarvan geeft aan dat ze geen internet hebben omdat het te duur is. 

Kansen van mensen met een armoederisico groeien

Koen Ponnet, professor UGent

Samenwerking met sociale organisaties

Het project zal in samenwerking gebeuren met sociale organisaties zoals het OCMW. Zij bepalen welke mensen in aanmerking komen voor het goedkopere internet en welke niet. "Zij hebben een beter zicht op de doelgroepen, gezinnen en mensen die daar het meeste nood aan hebben", aldus Rampart.

Het wordt eerst getest in twee Vlaamse steden en Brussel. In de loop van 2021 wil Telenet het project breder uitrollen in beide regio's. 

In het voorjaar deelde Telenet al gratis logincodes voor Telenet WiFree uit aan kwetsbare gezinnen met kinderen die naar school gaan. Wie thuis geen internet heeft, kon zich zo verbinden met de publieke WiFi-hotspots om onder andere lessen van thuis te kunnen volgen. Ook dat programma wordt nu verdergezet tot het einde van het schooljaar. 

Meest gelezen