Toerist stuurt gestolen voorwerpen Pompeï terug: "Ze zijn vervloekt, ze hebben mij alleen maar ongeluk gebracht"

Een Canadese vrouw die 15 jaar geleden enkele voorwerpen stal toen ze de ruïnes van Pompeï in Italië bezocht, heeft haar buit teruggestuurd. "Ze zijn vervloekt", schrijft de vrouw in een begeleidende brief. "Neem ze terug, ze hebben mij alleen maar ongeluk gebracht." De nu 36-jarige vrouw heeft twee keer kanker gehad en haar gezin heeft geldproblemen.

Pompeï is een van de beroemdste archeologische sites ter wereld. De Romeinse stad werd in 79 na Christus bedolven onder as en puin bij de uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Vanaf de 16e eeuw werden de ruïnes geleidelijk aan blootgelegd, wat een uniek inzicht bood in het dagelijkse leven uit de Romeinse tijd.

De site, vlak bij de Zuid-Italiaanse stad Napels, trekt elk jaar duizenden bezoekers van over de hele wereld, en sommigen graaien graag al eens illegaal een "souvenir" mee. De overheid kampt al jaren met het probleem van stelende toeristen en heeft al allerlei maatregelen getroffen om het aan te pakken.

"Wij zijn goede mensen en ik wil die vloek niet overdragen"

Een toerismebureau in Pompeï kreeg onlangs een pakketje toegestuurd met daarin twee mozaïektegels, stukken van een kruik, en stukken keramiek. En een begeleidende brief van een vrouw uit Canada die zich alleen "Nicole" noemde. Ze schrijft dat ze die voorwerpen gestolen had uit Pompeï en dat ze die nu terugstuurde omdat ze "vervloekt" waren.

Nicole bezocht Pompeï in 2005, toen ze begin de 20 was. Ze stal de voorwerpen "omdat ze een stukje geschiedenis wilde hebben dat niemand anders had", schrijft ze. "Maar ze dragen zoveel negatieve energie in zich, die komt uit die plaats van vernieling."

De vrouw heeft sinds de diefstal twee keer borstkanker gekregen en raakte in financiële moeilijkheden. "Ik ben nu 36 en ik heb twee keer borstkanker gehad. De laatste keer eindigde in een dubbele borstamputatie. Mijn gezin en ik hebben geldproblemen. Wij zijn goede mensen en ik wil deze vloek niet overdragen op mijn familie of mijn kinderen. Dus alstublieft, neem ze terug, ze brengen ongeluk."

Museum van gestolen voorwerpen

Nicole was niet de enige die spijt had van haar diefstal. Het pakketje bevatte nog enkele keien, meegenomen door een Canadees koppel in 2005. "We namen ze mee zonder te denken aan de pijn en het lijden dat die arme zielen voelden bij de uitbarsting van de Vesuvius en hun verschrikkelijke dood", luidt het in een aparte brief. "Het spijt ons, vergeef ons alstublieft onze verschrikkelijke keuze. Laat hun zielen in vrede rusten."

Door de jaren heen zijn zoveel gestolen voorwerpen uit Pompeï weer teruggestuurd, samen met brieven vol spijt en schuldgevoel, dat de beheerders van de archeologische site speciaal daarvoor een museum geopend hebben.

Meestal willen toeristen hun gestolen voorwerpen houden als souvenir, maar anderen hebben ook al geprobeerd om er munt uit te slaan, door ze online te verkopen.

Meest gelezen