Videospeler inladen...

"Sta winterterrassen in godsnaam toe!" (en andere voorstellen om de wereld onder strenge coronaregels te laten draaien)

Omgaan met strenge coronamaatregelen en toch het dagelijkse leven zoveel mogelijk op zijn beloop laten: het is mogelijk als we keuzes maken en creatieve oplossingen bedenken. Dat laten epidemioloog Pierre Van Damme en biostatisticus Geert Molenberghs verstaan in "Terzake". Op die manier kunnen we volgens hen een nieuwe, totale lockdown vermijden.

Een nieuwe lockdown: nu de vastgestelde coronabesmettingen in België exponentieel stijgen, denken experts en politici er luidop over om het virus in te dijken. Toch lijkt niemand die te willen en het goede nieuws is dat die ook niet per se hoeft áls we keuzes maken en creatieve oplossingen bedenken. Die boodschap brengen epidemioloog Pierre Van Damme en biostatisticus Geert Molenberghs vanavond in "Terzake".

Zo vindt Van Damme niet dat de horeca de deuren per definitie compleet moet sluiten, zelfs al zijn de cijfers niet goed. "Ik denk dat we kunnen leven met een horeca waar de spelregels voor restaurants dezelfde zijn als die voor cafés: tafels van 4 en sluiten om 23 uur. De politiek kan dit perfect voor het hele land regelen. Het is controleerbaar en het is haalbaar."

Van Damme breekt ook een lans voor verwarmde winterterrassen. "In godsnaam, sta die toe. Organiseer de stad zodanig dat je winterterrassen kan opstellen. Dat is een tegemoetkoming naar de horeca toe en ook mensen appreciëren die inspanning. We moeten heel creatief omgaan met wat mogelijk en controleerbaar is."

Onderwijs

Volgens diezelfde logica denkt Molenberghs dat ook de cultuursector kan blijven draaien als dat goed wordt georganiseerd. Wat het onderwijs betreft, pleit hij wel voor een duidelijke keuze. "We moeten een onderscheid maken tussen kleuteronderwijs en lager onderwijs enerzijds en hoger onderwijs anderzijds."

"Vooral voor kinderen is het belangrijk dat scholen openblijven, zeker voor kinderen in kwetsbare situaties. Hoger onderwijs kan zich makkelijker organiseren om lessen zoveel mogelijk online te geven."

Bekijk hier de uitspraken van Van Damme en Molenberghs over de horeca en het (hoger) onderwijs:

Videospeler inladen...

Volgens Van Damme is het nuttig om een termijn op sommige maatregelen te kleven, zoals op onlinelessen in het hoger onderwijs en op telewerken, wat de beide experts overigens sterk aanraden. "Laat het ons een maand doen. Zo haal je veel verkeer uit het straatbeeld en blijft het aantal contacten beperkt."

Microchirurgie

Ook winkels kunnen volgens Molenberghs ook bij slechte coronacijfers openblijven. "In maart hebben we die gesloten. We weten nu dat dit eigenlijk niet nodig is. We moeten zelfs niet terug naar de situatie waarbij je alleen moet gaan winkelen. De problemen stellen zich niet in winkels, daar gebeurt geen overdracht van het virus."

"We kunnen echt microchirurgisch ingrijpen als het nodig is. We zijn nog niet aan een lockdown toe, we kunnen die nog vermijden. Met de maatregelen die de regering heeft genomen en aangevuld met lokale maatregelen in onder meer Brussel of enkele provincies in Wallonië, kan het lukken. Maar het moet snel gaan en we moeten allemaal ons best doen."

Bekijk hier een reportage uit "Terzake" over de situatie aan de UCL, de Franstalige tegenhanger van de KU Leuven:

Videospeler inladen...

Molenberghs vindt dat we de maatregelen die de regering heeft genomen eerst nog wat tijd moeten geven voor we nog meer ingrijpen. "Het virus is een dieseltrein, eens het is vertrokken duurt het een tijdje vooraleer het stilstaat. Laat het ons eind deze week, begin volgende week bekijken. Als er dan geen kentering is, dan moet de politiek misschien overwegen een versnelling hoger te schakelen. Maar ook dat kan gefaseerd verlopen."

Van Damme wijst tot slot op het belang van duidelijke en heldere communicatie om coronamoeheid bij de bevolking tegen te gaan. "De regering werkt daaraan, net als aan de coronabarometer. Dat kan snel landen. Ik zie dat positief in. Er is polarisatie, maar het is belangrijk duidelijk te maken dat we niet angstig moeten zijn, wel bezorgd."

Bekijk hier het gesprek met Pierre Van Damme en Geert Molenberghs in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen