Vanaf woensdag 25 procent van de bedden op intensieve zorg voor corona-patiënten

Alle ziekenhuizen gaan vanaf woensdag over op de zogenaamde fase 1A, waarbij ze op hun dienst intensieve zorg een kwart van de bedden voorbehouden voor corona-patiënten. Dat meldt De Standaard op zijn website en is aan onze redactie bevestigd door Geert Meyfroidt, voorzitter van de Belgische Vereniging Intensieve Geneeskunde.

Op landelijke niveau zitten ziekenhuizen op dit moment nog in fase 0, wat wil zeggen dat 15 procent van de bedden op intensieve zorg voorbehouden wordt voor corona-patiënten.

"Woensdag wordt er opgeschaald naar fase 1A", zegt Geert Meyfroidt. "Van de zowat 2.000 bedden op intensieve zorg zal er dan een 500-tal voorbehouden zijn voor corona-patiënten. Dat maakt het voor de ziekenhuizen ook makkelijker om aan verdeling van patiënten te doen."

Meyfroidt had de opschaling eerder al onvermijdelijk genoemd, gezien de evolutie van de besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames in ons land. Hij benadrukt wel dat de ziekenhuizen nu beter voorbereid zijn dan in maart, maar dat het hoe dan ook een moeilijke periode wordt.

"We hebben uiteraard lessen getrokken uit de eerste piek en slaan nu veel vroeger alarm", aldus Meyfroidt. "Maar het staat vast dat we voor een zeer zware herfst staan. De cijfers zullen sowieso nog zeker een week verder blijven stijgen, pas dan gaan we kunnen zien hoe goed de nieuwe maatregelen worden opgevolgd."

Bekijk hier de uitleg van viroloog Steven Van Gucht over de opschaling van de ziekenhuizen in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen