Wereldkampioen Herenkapper wordt na 50 jaar gehuldigd in Deurne: "Voor kapsels van vandaag moet ik soms mijn ogen sluiten"

50 jaar geleden won Jos Verdonck (84) uit Deurne het Wereldkampioenschap Herenkappen in Stuttgart. Maandag werd hij daarvoor gehuldigd en in de bloemetjes gezet. "Zo'n overwinning blijft je heel je leven bij", vertelt Jos in "Start Je Dag" bij Radio 2 Antwerpen. 

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat de 84-jarige Jos Verdonck uit Deurne het Wereldkampioenschap Herenkappen in Stuttgart won. Maandag werd de voormalige kapper daarvoor gehuldigd in het districtshuis. In Start Je Dag bij Radio 2 Antwerpen blikt Jos alvast trots terug op zijn wereldtitel. "Dat blijft je heel het leven bij", vertelt de Deurnenaar. "De kans om te winnen was er, maar van zoiets ben je nooit zeker. Er waren 170 deelnemers van 35 verschillende landen en de uitslag werd bepaald door juryleden uit elk land." 

In onze tijd was haarsnit nog een kunst, nu moet ik soms mijn ogen sluiten

Jos Verdonck, Wereldkampioen Herenkapper

Kapperszaak

Jos schrijft zijn overwinning toe aan veelvuldig trainen. Dat deed hij destijds in zijn kapperszaak aan de Gallifortlei in Deurne, waarvan hij al sinds zijn 19 jaar eigenaar was. "Ik trainde wel 4 dagen per week, nog na de uren van het kapsalon. Elke zondag nam ik ook deel aan wedstrijden. Op maandag gaf ik les aan de kappersschool." 

(Lees verder onder de foto)

Prijsuitreiking Wereldkampioenschap Herenkappen in Stuttgart (1970)

Op 67-jarige leeftijd ging Jos op pensioen en nam zijn dochter Danny de schaar en kapperszaak over. Maar het kappersleven helemaal loslaten, dat kan Jos niet. Hij helpt daarom nog steeds met de boekhouding van de zaak. Over de tegenwoordige haartrends en moderne kapsels denkt hij dan weer het zijne. "Ik kan er niet bij. In onze tijd was haarsnit nog een kunst, maar nu... Het is ongelooflijk. Soms moet ik mijn ogen sluiten", grapt hij. 

"Joske Knip"

Tijdens de festiviteiten werd Jos maandag in de bloemetjes gezet door het districtbestuur van Deurne en allerlei vrienden en kennissen. Ook de reus "Joske Knip" was daarbij aanwezig. Sinds 2003 loopt het gigantische alter ego van Jos mee in de reuzenstoet van Deurne. Op de plechtigheid om de Deurnenaar te huldigen, kan de reus dus niet ontbreken. 

Meest gelezen