Weinig herfstkleuren in het bos? Dit is de reden waarom bomen dit jaar langer groen blijven

Wie de afgelopen dagen een herfstwandeling maakte, zag waarschijnlijk veel groene bladeren. De verkleuring van de bomen laat deze herfst iets langer op zich wachten. "Ik merk het ook. De warme temperaturen hebben een grote invloed", zegt bomenkenner Hans Verboven van Natuurpunt op Radio 2 Antwerpen.

Wat is er mooier dan een wandeling door een gekleurd herfstbos? Al blijft de herfstverkleuring van vele bomen uit. "Ook ik zie nog veel groene bladeren rondom mij", zegt bomenkenner Hans Verboven van Natuurpunt in Start Je Dag. "Dat is iets van de laatste jaren. We hebben gemerkt dat de afgelopen najaren heel zacht zijn. Dat was de afgelopen weken niet anders. Bladgroen breekt af naarmate de temperaturen dalen. Die reactie blijft nu uit, ook al zijn we half oktober. Maar de eerste nachtelijke vrieskou kan veel veranderen en zal de herfstverkleuring snel opwekken."

Langer groen in de stad

De ene boom zal ook sneller verkleuren dan de andere, zegt Verboven. "Je hebt verschillen tussen soorten en dan ook nog eens tussen individuele exemplaren. In een stad is het gemiddeld wat warmer, dus blijven de bomen er langer groen dan op het platteland. Ook de locatie van de boom doet ertoe. Een alleenstaande boom verkleurt sneller dan een exemplaar dat goed beschut staat. Zo zie ik hier in Mechelen pluimessen die al rood verkleuren terwijl de andere nog helemaal groen zijn", besluit de bomenkenner van Natuurpunt.

Meest gelezen