Weinig paddenstoelen door droog voorjaar en hete zomer: "Je moet goed zoeken om er te vinden"

De herfst is in het land, en overal zouden paddenstoelen weer de kop moeten opsteken. Maar niets is minder waar. Dit jaar moet je lang en goed zoeken om er eentje onder de verkleurde bladeren te vinden. Een droog voorjaar en een hete zomer hebben niet genoeg regen gebracht. 

Paddenstoelen zijn dit jaar maar met mondjesmaat te vinden. Hier en daar een vliegenzwam, de rode met witte stippen, maar veel verder komen we dit jaar niet. “Ja, het is een speciaal jaar, je moet weten dat we vanaf maart tot enkele weken geleden nauwelijks regen gehad hebben” zegt paddenstoelenkenner Ronny Boeykens. “In de Kempen zijn er enkele paddenstoelen gevonden maar in Haspengouw niets.”

Ze sluiten als het ware een contract met mekaar want de één kan niet zonder de ander leven

“Zonhoven is de beste plaats van heel Limburg”, omdat er iets meer regen gevallen is en de grond zich goed leent”, gaat Boeykens verder. “De vliegenzwam is de meest gekend en groeit altijd in de buurt van een spar of een berk. Ze sluiten als het ware een contract met mekaar want de één kan niet zonder de ander leven, ze hebben mekaar nodig. Als je nu een doorsnede zou maken in de grond, ga je zien dat er allemaal worteltjes zijn die verbonden zijn met de wortels van de bomen. De wortels leven samen, maar ze beschermen mekaar ook. Ze halen zowel water als mineralen uit de grond, en de vliegenzwam krijgt suiker van de boom. Maar dit najaar was het een slecht jaar, waardoor de boom  niets aan de paddenstoelen heeft kunnen geven. En als de vliegenzwam sterft, sterft de boom ook.”

Eet geen zelfgeplukte paddenstoelen

Paddenstoelen uit de natuur eten doe je best niet. Wil je toch opzoeken of een paddenstoel al dan niet giftig is, dan kan je de soort opzoeken via de app ObsIdentify. Als je een foto met de app maakt, doe er dan ook de steel bij zodat de app de paddenstoel beter kan herkennen, want er zijn zo’n 4.000 soorten paddenstoelen in Vlaanderen. 

Meest gelezen