Radio 2

Raamtekening van zuster Jeanne Devos op Leuvens stadskantoor 

Aan de ingang van het stadskantoor in Leuven prijkt een raamtekening van zuster Jeanne Devos. De tekening is een initiatief van 11.11.11. De organisatie wil de zuster eren voor haar inzet voor de rechten van het huispersoneel in India en daarbuiten.

Decennialang zette zuster Jeanne Devos zich in India in voor de rechten van het huispersoneel, 'de domestic workers'. Ze richtte er de National Domestic Workers Movement op: een beweging die vandaag meer dan twee miljoen leden telt, alsook een vakbond die opkomt voor het huispersoneel. Haar werk in India leidde zelfs tot de oprichting van een internationale vakbond voor huispersoneel. Redenen genoeg voor 11.11.11 om Jeanne Devos te huldigen met een raamtekening. 

Niets is onmogelijk als we het samen doen

Zuster Jeanne Devos

Op de raamtekening wordt Jeanne samen met haar nichtje Julie Hendrickx afgebeeld. Julie zet intussen het werk van haar tante voort. Beide houden ze een spandoek vast met daarop Jeannes bekende slogan "Niets is onmogelijk als we het samen doen. "Dit heb ik geleerd van het huishoudpersoneel", verduidelijkt Jeanne. "Soms zijn er situaties waarin je denkt dat iets onmogelijk is, maar door samen te werken zie je dat het toch lukt. En zeker wanneer je opkomt tegen onrecht is dat heel belangrijk." 

Figuranten

Naaste Jeanne en Julie werden ook nog heel wat andere mensen afgebeeld. "Zuster Jeanne Devos en Julie zijn op de raamtekening omringd door andere mensen, jonge en oude mensen, groot en klein", zegt Bo Scheepmans van het Leuvens 11.11.11-comité. "Hier gaat het om dat we willen aantonen dat iedereen het verschil kan maken, dat elke actie telt. Samen zijn we sterk." 

Radio 2

Meest gelezen