Arts en voorzitter Initia Hasselt Bruno Willems: “Zaalsport stopzetten enige juiste beslissing”

Zaalsporten waar afstand houden niet mogelijk is zijn voorlopig niet meer toegelaten. Bruno Willems, voorzitter van handbalclub Initia Hasselt heeft alle begrip voor de maatregel. Hij is naast voorzitter van Initia Hasselt ook orthopedisch chirurg in het Jessaziekenhuis in Hasselt. Hij heeft van dichtbij gezien hoe het ziekenhuis tijdens de eerste golf overstelpt werd met COVID-19 patiënten. 

De stopzetting van de zaalsportcompetities is een stevige aderlating, ook voor Initia Hasselt. Maar gewoon doordoen is in de huidige omstandigheden echt niet mogelijk vindt Willems: “Ik sta honderd procent achter de nieuwe maatregelen voor zaalsport. Eigenlijk komen ze zelfs een week te laat. Hoe vervelend en erg ik het ook vind als ik mijn petje van clubvoorzitter op heb. Als arts denk ik dat het gewoon niet anders kan. Muffe kleedkamers, iedereen kort bij elkaar, slecht verluchte sporthallen… Dat kan je met de huidige coronacijfers niet meer verantwoorden.”

Beneliga

In het handbal komt er nog een extra moeilijkheid bij: De Beneliga. Een grensoverschrijdende handbalcompetitie organiseren is vrijwel onmogelijk nu zegt Willems. “Heel wat Nederlandse clubs beslisten al autonoom dat ze geen wedstrijden meer zouden spelen in België. Dan is het beter om het meteen helemaal uit te stellen.”

Reguliere zorg

De huidige maatregelen zijn bedoeld om het aantal coronabesmettingen niet verder te laten escaleren. Tijdens de eerste golf was het alle hens aan dek in de ziekenhuizen en de gewone operaties werden uitgesteld. Dat wil iedereen nu voorkomen en voorlopig lukt dat ook zegt Bruno Willems. “Ik doe vooral geplande operaties aan de knie, maar de vraag is hoe lang dat nog gaat lukken als de cijfers blijven stijgen.”

En voor wie denkt dat sportmensen immuun zijn voor corona heeft Willems nog een boodschap. “Mijn dochter is revalidatiearts en ziet van heel erg dichtbij hoe ook jonge fitte mensen stevig kunnen afzien door corona. Het is geen lachertje, en niet iedereen die het heeft gehad krijgt al zijn fysieke capaciteiten terug. Het is goed dat we dat ook in de handbalwereld in het achterhoofd houden en de risico’s beperken.”

Meest gelezen