Bernard Wesphael zat onterecht in voorhechtenis en krijgt nu een schadevergoeding van 83.150 euro

Voormalig Waals politicus Bernard Wesphael werd in 2016 vrijgesproken van doodslag op zijn vrouw, Véronique Pirotton, die om het leven kwam in een hotelkamer in Oostende. Vlak na de feiten in 2013 werd Bernard Wesphael ervan verdacht dat hij zijn vrouw had gedood. Hij werd aangehouden en alles samen zat hij 10 maanden in voorhechtenis. Na zijn vrijspraak vroeg Wesphael hiervoor een schadevergoeding. Die heeft hij nu gekregen.

Het nieuws over de schadevergoeding staat vandaag in de kranten van Sudpresse, die ook een reactie hebben van Wesphael. Hij zegt tevreden te zijn met de beslissing: "Mijn opsluiting was duidelijk oneerlijk en ongegrond. Ik zie deze beslissing als een derde vrijspraak, na die op strafrechtelijk en burgerlijk vlak."

De schadevergoeding kwam er niet zonder slag of stoot. Voormalig minister van Justitie Koen Geens (CD&V) weigerde in 2019 de toekenning ervan omdat de politicus de avond van de feiten "verontrustend gedrag" vertoonde en "wisselende verklaringen" had afgelegd, waardoor zijn voorlopige hechtenis gerechtvaardigd was.


Wesphael ging echter in beroep tegen de beslissing van de minister. Een commissie bestaande uit de voorzitter van het Hof van Cassatie, de voorzitter van de Raad van State en de voorzitter van de Orde van Advocaten gaf Geens ongelijk en besliste om Wesphael een schadevergoeding toe te kennen van 83.150 euro. Het gaat om 150 euro per dag voor 299 dagen in voorhechtenis (44.850 euro) plus 38.300 euro voor de kosten van advocaten en tegenexpertises. Een schadevergoeding bedraagt gemiddeld 5.500 euro, Wesphael had een vergoeding van 290.000 euro gevraagd.

Meest gelezen