"Congratulations": Britse zanger Cliff Richard is 80

De verjaardagstournee van zanger Cliff Richard valt door corona in het water, maar de Britse bard brengt wel een nieuw album uit. Ontdek hier enkele mijlpalen uit zijn carrière: zijn eerste rock 'n rollhit "Move it", zijn twee deelnames aan het Eurovisiesongfestival, zijn geschil met de BBC over privacy, de anarchistische versie van "Living doll" en een greep uit het VRT-archief: een duet met Helmut Lotti en een interview uit 1964, toen Cliff Richard, het Britse antwoord op Elvis Presley, nog een broekje was.

Wie meer dan 250 miljoen platen verkoopt in de hele wereld hoort bij een heel select kransje van sterren. Sir Cliff Richard wilde nog eens met een (Britse) tournee uitpakken voor zijn 80e verjaardag, maar "The great 80" werd geannuleerd wegens corona. Tijdens de lockdown zong sir Cliff wel  "We don’t talk anymore" uit 1979, vanuit zijn kot, voor een goed doel.

Geen concerttournee dus, maar wel een autobiografie om zijn 80e verjaardag en meer dan 60-jarige carrière in de muziek te vieren. Het boek heet "The dreamer". Op 30 oktober komt er ook een nieuwe plaat uit, "Music... the air that I breathe", met covers en vijf duetten, onder meer met Bonnie Tyler en Albert Hammond.   

Over duetten gesproken: in 2003 bracht Cliff Richard met Helmut Lotti de Ierse ballade "Danny Boy" op de Grote Markt van Brussel. Bekijk de beelden hier:

Videospeler inladen...

Harry Roger Webb werd op 14 oktober 1940 geboren als kind van Britse kolonialen in India. Na de onafhankelijkheid keerde het gezin terug naar het Verenigd Koninkrijk, waar Harry op zijn zestiende een gitaar kreeg, in bandjes begon te zingen en zijn naam veranderde in Cliff Richard. 

In 1958 bracht hij met de groep The Drifters, de voorloper van The Shadows, de single "Move it" uit. Zijn eerste hitje en volgens John Lennon van de Beatles - die maar 4 dagen in leeftijd verschilde met Richard - de allereerste Britse rockplaat. De invloed van Elvis Presley was alleszins goed te merken:

De hits volgden elkaar op en in de jaren 60 doken Cliff Richard en The Shadows ook op in films, de bekendste daarvan "The young ones" en "Summer holiday". In het Verenigd Koninkrijk waren de Cliff Richard-musicals zelfs populairder dan James Bondfilms in die tijd. Bekijk hier de trailer van "Summer holiday":

Sinds het midden van de jaren 60 is Cliff Richard ook een actieve christen; hij brengt ook religieuze liedjes en toerde onder meer met de Amerikaanse tv-predikant Billy Graham.

Ook in ons land trad Cliff Richard herhaaldelijk op. Bekijk hier een verslag van zijn concert in 1964 in het PSK in Brussel, met jonge Belgische fans die hem vragen stellen:

Videospeler inladen...

In 1964 zong Cliff Richard in Luik, Brussel, Gent en Antwerpen. Voor "Tienerklanken" interviewde Frans Romeyns hem samen met de gitarist van The Shadows, Hank Marvin:

Videospeler inladen...

Twee keer Eurosong, twee keer verloren

In 1968 en in 1973 nam Cliff Richard deel aan het Eurovisiesongfestival. De BBC wees in die tijd één internationale bekende Britse artiest aan met wie een nationale finale werd georganiseerd. En hoewel Richard twee keer verloor heeft Eurosong zijn carrière telkens een grote duw gegeven. In 1968 kreeg zijn liedje "Congratulations" één puntje minder dan winnaar Spanje (Massiel met "La la la"). Richards plaat verkocht wel vele malen meer. En later doken er geruchten over fraude op bij de puntentelling, in het nadeel van Groot-Brittannië. Bekijk het nummer hier:

In 1973 probeerde Cliff Richard het opnieuw met het nummer "Power to all our friends". Dat eindigde derde in het Eurovisiesongfestival, na Luxemburg met "Tu te reconnaîtras" en alweer Spanje met "Eres tu". Pikant detail: er vloeit Spaans bloed in Richards aderen, een verre voormoeder was Spaanse.  Bekijk het nummer hier:

Tot dan toe had Cliff Richard geen potten gebroken in de Verenigde Staten. In 1976 kwam daar verandering in met "Devil woman".

Anarchistische "Living doll"

In de jaren 80 was er de leuke samenwerking met "The young ones". Dat was een  knotsgekke tv-show die ook bij ons succes kende, met onder meer komiek Rik Mayall. Het anarchistische viertal vormde op geheel eigen wijze het achtergrondkoortje voor Cliff Richard in het nummer "Living doll":  

Niet vervolgd wegens misbruik, BBC veroordeeld

Enkele jaren geleden kwam Cliff Richard in opspraak wegens mogelijk seksueel misbruik van minderjarigen, in de nasleep van de zaak rond tv-presentator en dj Jimmy Savile. Speurders doorzochten een van Richards woningen.

Hij is evenwel nooit aangeklaagd of vervolgd; de zaak bleef zonder gevolg. De politie bood excuses aan; de BBC werd veroordeeld en betaalde zo’n twee miljoen pond schadevergoeding aan de zanger.

Op zijn 80e verdeelt Cliff Richard, "a bachelor boy", zijn tijd tussen het Portugese Albufeira waar hij een wijngaard heeft, de Verenigde Staten en Barbados. Hij blijft zingen; de Britse verjaardagstournee is uitgesteld tot de herfst van 2021.

Meest gelezen