pexels.com

Eetbare paddenstoelen gestolen op Kesselse Heide: "Het wordt steeds erger"

Op de Kesselse Heide in Nijlen zijn het afgelopen weekend verschillende eetbare parasolzwammen gestolen. Domeinwachter Stef De Clippel benadrukt dat het verboden is om paddenstoelen te plukken en dat het erg gevaarlijk kan zijn om ze op te eten. "Laat ze gewoon staan, zo kan iedereen ervan genieten", zegt hij bij Radio 2 Antwerpen. 

Met de herfst verschijnen in onze bossen weer vele, verschillende paddenstoelen. Vaak gaat het om prachtige exemplaren die soms ook eetbaar zijn. Die paddenstoelen zijn erg in trek en verdwijnen dan ook regelmatig uit onze natuur. Zo merkte domeinwachter Stef De Clippel het afgelopen weekend op dat een hoop eetbare parasolzwammen in de Kesselse Heide in Nijlen plots verdwenen waren.

Verboden om te plukken

"Heel jammer", vertelt De Clippel bij Radio 2 Antwerpen. "We plukken toch ook geen orchideeën om ze daarna in een vaas te zetten. We moeten de natuur in ere laten, zodat iedereen ervan kan genieten." De domeinwachter benadrukt dat het verboden is om paddenstoelen te plukken en dat je er een boete voor kan krijgen. 

Pas op met eetbare paddenstoelen, er gebeuren jaarlijks ongevallen mee

Stef De Clippel, domeinwachter Kesselse Heide

Helaas gaat de groei van de paddenstoelen ieder jaar wel gepaard met illegale paddenstoelenplukkers. Het kan gaan om wandelaars die paddenstoelen plukken om ze zelf op te eten, maar soms ook om bendes die de paddenstoelen roven om ze te verkopen. "Het is een jaarlijks fenomeen dat erger en erger wordt. Twintig jaar geleden gebeurde dat amper", zegt De Clippel.

Giftige zwammen

De domeinwachter wil de plukkers nog waarschuwen voor de gevaren van de paddenstoelen. "Er bestaan tegenwoordig apps om te bepalen of een paddenstoel eetbaar is, maar daarmee moet je erg oppassen. Er gebeuren jaarlijks ongevallen mee, want er groeien ook giftige, zelfs dodelijke zwammen. Laat ze dus gewoon staan." 

Meest gelezen