Eliane Tillieux (PS) als eerste vrouw verkozen tot Kamervoorzitter

In de Kamer is Eliane Tillieux (PS) verkozen als voorzitter. Ze haalde 91 van de 131 geldig uitgebrachte stemmen. Haar tegenkandidate Valerie Van Peel (N-VA) kreeg 40 stemmen achter haar naam. Tillieux is de eerste vrouw in de Belgische geschiedenis die zich eerste burger van het land mag noemen. 

De voorbije jaren was Eliane Tillieux minister in de Waalse Gewestregering. Toen de PS in 2017 uit de regionale regeringen werd gestoten, verloor ze haar ministerfuncties en werd ze weer parlementslid. Bij de verkiezingen van vorig jaar werd ze verkozen als Kamerlid.

Dat een vrouw nu op de voorzittersstoel van de Kamer zit, noemt Tillieux zelf "historisch". In haar toespraak wees ze erop dat nu beide kamers van het parlement door een vrouw worden geleid. Vorige week raakte bekend dat Stephanie D'Hose (Open VLD) de nieuwe voorzitter van de Senaat is.

Tillieux neemt de voorzittershamer in de Kamer over van "ancien" Patrick Dewael (Open VLD), die de vergadering sinds juni vorig jaar voorzat in afwachting van een nieuwe regering. 

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen