Gezocht: Kempense vrijwilligers om kinderen van het eerste leerjaar te helpen met hun huiswerk

Het "Huis van het kind" in Mol is op zoek naar vrijwilligers in de regio Balen, Dessel, Mol en Retie om kinderen van het eerste leerjaar te helpen met hun huiswerk. Door de coronacrisis hebben veel vrijwilligers afgehaakt. De meesten zijn 65-plus en behoren tot de risicogroep.

In de gemeente Mol is het "Huis van het kind" op zoek naar vrijwilligers die kinderen van het eerste leerjaar willen helpen met hun huiswerk. “We krijgen van de school veel signalen dat de kinderen slecht in hun vel zitten” zegt Kim Custers van het "Huis van het kind" in Mol. “Naast een leerachterstand is het welzijn van de kinderen er dus ook slecht aan toe. De scholen geven een signaal dat het nu echt niet het moment is om minder vrijwilligers te hebben, daarom trekken wij aan de alarmbel.”

Om vrijwilliger te worden heb je geen pedagogische achtergrond nodig, een groot hart voor kinderen volstaat

Kim Custers, Huis van het Kind in Mol

“We merken dat er vaak een kloof is tussen de ouders van de kinderen en het schoolwerk” zegt Custers. “Ouders die bijvoorbeeld het Nederlands niet machtig zijn, denken nogal snel dat ze hun kinderen niet kunnen helpen met huiswerk. Het gaat echter niet over het begrijpen van de leerstof, maar over het kind in gang zetten. De vrijwilligers spelen niet alleen een belangrijke rol voor de kinderen, maar ook voor de ouders. De ouders krijgen op deze manier tools aangereikt om hun kind op een goede manier huiswerk te laten maken.”

De vrijwilligers gaan het hele schooljaar een uur per week aan huis om een omgeving te creëren waarin het voor het kind in kwestie makkelijker wordt om huiswerk te maken. Het project is enkel voor kinderen uit het eerste leerjaar, dit met het idee dat de ouders na het startjaar genoeg tools hebben aangereikt om hun kind daarna zelf te begeleiden met huiswerk. “Om vrijwilliger te worden heb je geen pedagogische achtergrond nodig” zegt Custers. “Alleen een groot hart voor kinderen volstaat.”

Geïnteresseerden kunnen zich aanbieden via de website van "Het huis van het kind.

Meest gelezen