Videospeler inladen...

"Hectisch, veel onzekerheid, maar heel uitdagend": 4 leerkrachten blikken terug op start van bizar corona-schooljaar

Moeten onze scholen overschakelen naar code oranje nu het aantal corona-besmettingen blijft stijgen? Vandaag is daar groot overleg over met minister Weyts en de sociale onderwijspartners. Maar hoe zijn de voorbije schoolweken verlopen met de strenge coronamaatregelen en de eerste leerlingen en leerkrachten thuis in quarantaine? VRT NWS blikt met vier leerkrachten terug op de bizarre start van een ongewoon schooljaar. 

1. Wat was de impact van de lockdown op de leerlingen?

Leerkrachten Heidi, Ronny, Amal en Ruben zijn blij dat het nieuwe schooljaar ondanks corona gestart is met alle leerlingen weer op school. De meeste van hun leerlingen hebben door de lockdown vele maanden thuis gezeten en dat was ook te merken bij hun terugkeer in september. 

Onze leerlingen waren het schoolritme kwijt, we hebben ze opnieuw moeten leren werken

Ronny Meertens, leraar economie en wiskunde

"We hebben echt een verschil gezien in vergelijking met de vorige jaren", vertellen ze:

Videospeler inladen...

2. Hoe is de school omgegaan met de strenge coronamaatregelen en de besmettingen?

Amal zit ziek thuis in quarantaine wanneer we haar interviewen. Ook Ruben is net een weekje in quarantaine geweest omdat een van zijn basketbalmakkers positief had getest. Heidi was dan weer even thuis omdat één van haar kinderen ziek was en moest getest worden. 

Op de school van Ronny heeft corona zwaar toegeslagen. Maar een paar scholieren zijn besmet, maar het betekent wel dat meteen 50 leerlingen in quarantaine moeten. Toch is de school erin geslaagd om ook hen bij de les te houden, vertelt Ronny:

Videospeler inladen...

Leerkrachten zoeken dus naar creatieve oplossingen voor de ongewone situaties die corona met zich meebrengt. "We proberen nu nieuwe dingen uit die soms zo goed meevallen, dat we ze ook in de toekomst willen houden", klinkt het. 

3. Wat is de impact op het lerarenteam?

Maar wat doet corona met het team? Gezellig samen keuvelen in de leraarskamer is er niet meer bij. Door de coronaveiligheidsmaatregelen waarbij afstand moet worden bewaard is dat niet meer mogelijk. 

Corona maakt ons als team sterker

Amal Attiaoui, leerkracht derde kleuterklas

"Maar de ongewone corona-omstandigheden, die ons echt uitdagen om samen oplossingen te zoeken, maken  de samenhorigheid tussen leerkrachten wel veel groter", vertellen Amal en Heidi: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen