Helft van de Belgen heeft geen reisplannen meer voor dit jaar (of boekt héél laat)

De helft van de Belgen zegt geen reisplannen te hebben voor dit najaar en reizen voor volgend jaar veel later te boeken dan normaal. Door de coronacrisis gingen 6 op de 10 Belgen afgelopen zomer niet op reis. Wie dat wel deed, bleef vaker dan normaal in Vlaanderen. Intussen krijgen de kunststeden nog altijd harde klappen, omdat de buitenlandse toeristen massaal wegblijven. 

De coronacrisis blijft een forse rem op onze reisplannen zetten. Dat blijkt uit een bevraging van Toerisme Vlaanderen bij 1.250 Belgen. Zowat de helft van de bevraagden zegt geen reisplannen meer te hebben voor het najaar. Van de andere helft is een derde overtuigd wel nog een reis te zullen maken, terwijl twee derde nog twijfelt. 

Ook voor volgend jaar blijven de Belgen onzeker: 44 procent geeft aan dat ze volgend jaar zeker zullen reizen, 50 procent denkt “misschien” te gaan reizen. 60 procent denkt dat corona mogelijk een invloed zal hebben op zijn of haar reis volgend jaar en de helft geeft aan dat ze hun reis later tot veel later zullen boeken dan ze gewoonlijk deden.

Er komen boekingen binnen, maar door de onzekerheid boeken de mensen heel last minute
Maaike Andries (Brussels Airlines)

Bij de reisbureaus is het aantal boekingen zowat teruggevallen op amper 10 procent van een normaal jaar. “En ook voor de herfstvakantie zien we dat mensen wel willen vertrekken, maar pas op het laatste nippertje beslissen of ze dat doen en waarnaar ze willen vertrekken”, bevestigt Maaike Andries van luchtvaartmaatschappijn Brussels Airlines.

“Er komen boekingen binnen, maar door de onzekerheid boeken de mensen heel last minute. Dat gaat van enkele dagen op voorhand tot hooguit één à twee weken voor vertrek.”

Groen

Van de mensen die dit jaar nog reisplannen hebben, ziet 40 procent een najaarstrip als een compensatie voor een reis die tijdens het voorjaar of de zomer in het water viel door de coronacrisis. De reislustigen kijken nu veel vaker naar binnenlandse bestemmingen. Dat blijkt cijfers van Toerisme Vlaanderen, ook van de afgelopen maanden.

Vlamingen, Walen en Brusselaars hebben in september 69 procent meer overnachtingen geboekt in de Vlaamse hotels, bed & breakfasts en vakantiewoningen dan in dezelfde maand vorig jaar, blijkt uit een grote databank waarin de Vlaamse boekingen worden bijgehouden. (Lees verder onder de foto.)

Fietsen door de bomen in Limburg was de afgelopen maanden een schot in de roos

Ook de zomermaanden juli en augustus deden het op het vlak van binnenlandse overnachtingen duidelijk beter dan vorig jaar, met respectievelijk 37 procent en 27 procent meer overnachtingen. 

"Wie nu op vakantie gaat, wil vooral geen massatoerisme en kijkt naar kleinschalige hotels en bed & breakfasts", zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA). "Vooral de groene, rustige bestemmingen doen het goed, met de kust als uitzondering. Mensen willen vooral veilig reizen.”

Buitenlandse toeristen blijven weg

Een gids aan het werk in Gent

Intussen blijven de buitenlandse overnachtingen stevig in het rood duiken met 72 procent minder overnachtingen in september. “Internationale toeristen blijven door de reisbeperkingen nog altijd grotendeels weg”, stelt minister Demir vast. “En gezien de huidige evolutie van de coronacijfers, ziet het er niet meteen naar uit dat daar snel verbetering in zal komen. 

 “Toerisme Vlaanderen houdt daarom de vinger internationaal aan de pols en bereidt zich voor om, eens het coronavirus voldoende onder controle is, Vlaanderen als veilige toeristische bestemming in de verf te zetten in het buitenland”, besluit minister Demir.

Meest gelezen