Apple lanceert nieuwe iPhone 12 met 5G (in navolging van de concurrentie)

Apple heeft met een maand vertraging 4 versies van de iPhone 12 gelanceerd. De iPhone 12 is de eerste iPhone die op het 4G en 5G gsm-netwerk kan. De Amerikaanse technologiereus is niet de eerste die met een 5G-smartphone komt. Samsung, Huawei, LG, Oppo en zelfs Nokia hebben al toestellen die op het 5G-netwerk kunnen. Het 5G-netwerk, zoals we dat in de toekomst zullen hebben, is evenwel nog niet beschikbaar in ons land.

Normaal gezien moest de lancering een maand geleden plaatsvinden, maar door de coronacrisis liep de productie van de iPhone 12 in de Chinese fabriek vertraging op.  De lancering van een nieuwe iPhone gaat normaal altijd gepaard met een grootse show met honderden toeschouwers in het Jobs Theater, maar ook daar heeft corona een stokje voor gestoken. Apple moest het uiteindelijk doen met een livestream die vermoedelijk op voorhand werd opgenomen. 

Verschillende versies

De kijkers kregen een leeg Apple Park (hoofdzetel van Apple, red.) te zien waarin verschillende topmensen van Apple een product kwamen toelichten. Eerst kwam de HomePod aan de beurt, een slimme luidspreker die met de stem bediend kan worden. Daarna presenteerde Apple-CEO Tim Cook met zijn bekende enthousiasme vier versies van de nieuwe iPhone 12: de iPhone 12, Mini, Pro en Pro Max.

De HomePod mini

Nieuw aan de iPhone 12 is dat het toestel op het 4G en 5G gsm-netwerk kan. 5G is het supersnelle gsm-netwerk van de toekomst. Apple presenteert het als een nieuwe revolutie, maar de meeste smartphones die dit jaar zijn gelanceerd, kunnen al op het 5G-netwerk. Samsung, Huawei, Oppo, Nokia, LG en Oneplus, allemaal hebben ze verschillende 5G-smartphones.

Het is niet toevallig dat net nu sterk wordt ingezet op 5G. Verschillende landen zijn al bezig met de uitrol van het gsm-netwerk van de toekomst, maar in ons land is er daar nog geen sprake van. Eerder dit jaar lanceerde Proximus wel een beperkte versie van 5G (hiervoor gebruikt het bandbreedte van 4G red.), maar om ten volle te genieten van wat 5G in de toekomst kan, moeten we nog een tijdje wachten.

iPhone is de kip met gouden ei

Dat Apple blijft inzetten op de iPhone is niet zo vreemd. Het toestel is nog altijd een goudmijn voor de technologiereus. De iPhone bracht Apple, dat ook computers maakt, vorig jaar 142 miljard dollar op, op een jaaromzet van 260 miljard dollar. Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. De verkoop van de iPhone daalt al een aantal jaren. 

Daarom besliste Apple begin vorig jaar om niet meer te vertellen hoeveel iPhones er daadwerkelijk verkocht worden. Ondertussen krikte het bedrijf de productie van de iPhone 11 (het model van vorig jaar, red.) en de iPhone SE (een goedkoper model dat in maart gelanceerd werd, red.) op met 10 procent. Dit in afwachting van de iPhone 12 die pas nu is gelanceerd. 

Apple wil liever abonnementen verkopen

Omdat Apple met zijn iPhone niet meer zo innoverend uit de hoek komt als de concurrentie - Samsung, Huawei en anderen hebben ondertussen smartphones met plooibare schermen - wil het bedrijf meer mensen voor een langere termijn aan zich binden.  De technologiereus wil dat zoveel mogelijk doen door producten aan te bieden met een abonnement. Vorig jaar lanceerde Apple een eigen streamingdienst voor films en series, maar die slaat niet meteen aan bij de fans. 

Daarom besliste Apple een maand geleden om verschillende abonnementen te bundelen. En om in te spelen op de behoefte om te blijven sporten, lanceerde Apple ook een fitnessabonnement. Mensen die voor een vast bedrag intekenen, kunnen verschillende sportsessies volgen op hun smartphone of tv. 

Het is niet onlogisch dat Apple hierop inzet, want vaste inkomsten per maand en klanten die zich voor een lange periode engageren klinken als muziek in de oren van de beleggers. Het aandeel van het bedrijf is de laatste maanden door het dak gegaan.

Apple kwam de laatste weken ook in het nieuws omdat het de populaire game Fortnite van zijn appwinkel heeft gegooid. Epic, de ontwikkelaar van Fortnite, vindt het niet kunnen dat het een fors deel van zijn inkomsten aan Apple moet afstaan (een verplichting voor iedereen die zijn app wil aanbieden bij Apple, red.). Critici vinden dat Apple te dominant is geworden en het heel moeilijk maakt voor kleine ontwikkelaars om hun app te kunnen aanbieden.

Opmerkelijk detail: de nieuwe iPhone komt zonder stroomadapter. Die moet je apart kopen.

Meest gelezen