Italië verstrengt coronabeleid: geen feestjes meer en maximaal samenzijn met zes mensen buiten het huishouden

De Italiaanse regering heeft de maatregelen tegen de coronacrisis opnieuw aangescherpt. Feestjes in bars en clubs kunnen niet meer en mensen mogen niet met meer dan zes anderen bijeenkomen als die niet tot hetzelfde huishouden behoren. Ook moeten bars en restaurants om middernacht de deuren sluiten.

De voorbije maanden leek Italië -anders dan Spanje, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland en België- te ontsnappen aan de nieuwe opstoot van het coronavirus. Recent is het aantal besmettingen en slachtoffers echter opnieuw beginnen te stijgen en de regering wil een nieuwe crisis zoals begin dit jaar vermijden.

Premier Giuseppe Conte heeft nu een decreet ondertekend waardoor nieuwe maatregelen van kracht worden en dat minstens voor een periode van 30 dagen.

Concreet zijn feestjes in bars en clubs verboden, moeten cafés en restaurants om middernacht sluiten en mag er na 21 uur 's avonds niet meer staand gegeten of gedronken worden. Privébijeenkomsten mogen maximaal nog met zes personen die niet tot het huishouden behoren, bevatten. Trouwfeesten mogen nog wel, maar er mogen slechts 30 mensen aanwezig zijn. Ook schoolreizen moeten wachten en contactsporten worden sterk ingeperkt.

Italië wil "Spanje-scenario" vermijden

Gisteren zijn er opnieuw meer dan 4.600 besmettingen vastgesteld in Italië. De dagen tevoren lagen de aantallen per dag zelfs op meer dan 5.000. Op dit ogenblik vindt in Italië ook de jaarlijkse wielerronde of Giro plaats, zij het met beperkingen. Vandaag kondigde de Nederlandse renner Steven Kruijswijk van Jumbo-Visma, de ploeg van Wout Van Aert, aan dat hij positief getest is en dus niet meer zal starten. Ook de volledige ploeg Mitchelton-Scott verlaat de Giro nadat een aantal stafleden en kopman Simon Yates positief bleken te zijn.

Italië werd begin dit jaar bijzonder zwaar getroffen door het coronavirus en was het eerste land dat in volledige lockdown ging. Officieel zijn daar meer dan 36.000 doden gevallen door het virus. In Europa doet enkel het Verenigd Koninkrijk het nog slechter.

Toch leek Italië in de zomer de crisis vrij goed onder controle te houden in vergelijking met andere Europese landen. Terwijl vooral Spanje opnieuw diep wegzakte in erg slechte cijfers, bleken de Italianen zich verrassend goed aan de maatregelen te houden. Onlangs heeft de regering ook de mondmaskerplicht opnieuw ingevoerd op publieke en drukke plaatsen, maar nu is er blijkbaar meer nodig.

Meest gelezen