Jesse Katayama vond zijn bezoek aan Machu Picchu "fantastisch".

Toerist die door corona al zeven maanden vastzit in Peru, mag als eerste en enige Machu Picchu bezoeken

Jesse Katayama, een Japanse toerist die door de coronacrisis al zeven maanden vastzit in Peru, heeft een uitzonderlijk bezoek mogen brengen aan Machu Picchu. De wereldberoemde archeologische site is vanwege de coronacrisis gesloten, maar werd speciaal voor Katayama opengesteld. Hij was er de eerste en enige bezoeker in zeven maanden.

Jesse Katayama was in maart naar Peru gereisd om Machu Picchu te bezoeken. Hij verbleef in Aguas Calientes, een bergdorpje in de buurt van de site toen Peru de landsgrenzen plotseling sloot na de uitbraak van het coronavirus. De Japanner wilde eigenlijk maar enkele dagen in Peru blijven, uiteindelijk zat hij er zeven maanden vast. Met het toegangskaartje voor Machu Picchu op zak. Maar ook de archeologische site werd gesloten als gevolg van de coronapandemie.

Katayama kan binnenkort terug naar Japan en daarom had hij een speciaal verzoek ingediend bij het ministerie van Cultuur in Peru. Of hij niet tóch naar Machu Picchu kon? Het verzoek werd ingewilligd, hij kreeg de toelating. En dus bezocht hij zaterdag de oude archeologische site, als eerste toerist in bijna zeven maanden. Het bezoek werd begeleid door de directeur van de archeologische site. Voor Katayama was het een droom die uitkwam. "Echt fantastisch, dankjewel", zei hij in een filmpje dat opgenomen werd op de top van de berg.

Bekijk hier het bezoek van Katayama aan de wereldberoemde ruïnes van Machu Picchu: (lees verder onder de beelden)

Videospeler inladen...

"Machu Picchu vanaf november weer te bezoeken"

"Hij was speciaal naar Peru gekomen om Machu Picchu te bezoeken", zei minister van Cultuur Alejandro Neyra op een virtuele persconferentie. "Hij kreeg van ons de toelating, zodat hij dit kon doen voor zijn vertrek naar Japan." De minister kondigde eveneens aan dat de site volgende maand weer zal opengaan voor toeristen.

"We bevinden ons echter nog middenin een pandemie. We zullen daarom alle nodige voorzorgsmaatregelen nemen." Machu Picchu heeft een maximale capaciteit van 675 bezoekers per dag. Er zou maar 30 procent van die capaciteit worden toegelaten. Een concrete datum voor de heropening is er nog niet.

Peru heeft volgens de Amerikaanse Johns Hopkins University meer dan 849.000 bevestigde besmettingen met het coronavirus. Iets meer dan 33.000 mensen zijn overleden aan de gevolgen van een besmetting. Langzamerhand worden vluchten naar andere landen weer hervat, maar de toeristische industrie in Peru is volledig ingestort.

Wat is Machu Picchu?

Een reis naar Peru is niet compleet zonder een bezoek aan Machu Picchu, de stad die door de Incabeschaving is gebouwd. Ze ligt op een hoogte van 2.500 meter in de Andes, vrij onherbergzaam. De bouw startte vermoedelijk in de 15e eeuw. De Spaanse kolonisten hebben de stad nooit ontdekt toen ze in de 16e eeuw voet aan wal zetten. Pas in de 19e eeuw werd Machu Picchu ontdekt. De Incastad is vrijwel intact gebleven en herbergt een grote schat aan objecten uit het Incarijk. Machu Picchu is opgenomen op de lijst van werelderfgoed en wordt beschouwd als een van de zeven wereldwonderen.

Meest gelezen