Kleuterjuf Magalie van De Blokkendoos stapt 6 jaar na beschuldiging kindermisbruik uit het onderwijs: "Gemakkelijker om het verleden los te laten"

Magalie Alpaerts, de kleuterjuf die in 2013 door enkele ouders onterecht beschuldigd werd van kindermisbruik stapt uit het onderwijs. Nochtans ging ze nog maar vorig jaar weer aan de slag als leerkracht. "Het afgelopen jaar was zwaarder dan gedacht", vertelt ze bij Radio 2 Antwerpen.

Ruim 7 jaar geleden werd kleuterjuf Magalie Alpaerts door enkele ouders onterecht beschuldigd van kindermisbruik. De toen 23-jarige juf gaf les aan De Blokkendoos op het Antwerpse Kiel. Na de beschuldigingen werd er dagenlang door ouders en buurtbewoners geprotesteerd aan de schoolpoorten en Alpaerts werd zelfs met de dood bedreigd. Enkele jaren later werd de juf buiten vervolging gesteld, maar de gevolgen van de zaak draagt ze nog steeds. 

Ik dacht voortdurend dat de ouders me zouden veroordelen

Magalie Alpaerts, voormalige kleurterjuf De Blokkendoos

Zware periode

Vorig jaar ging Magalie na een lange tijd terug aan de slag als leerkracht. Die voorbije periode heeft haar zwaarder getroffen dan eerst gedacht. "Vandaag gaat het goed met mij", vertelt Alpaerts bij Radio 2 Antwerpen. "Maar het is moeilijk geweest het afgelopen schooljaar. Ik ben tegen heel wat grenzen gebotst waarvan ik dacht dat het niet meer ging gebeuren."

De Nederlandse zender NPO2 legde afgelopen periode vast op beeld. "De documentaire gaat over wat er is gebeurd, maar ook over hoe het nu met mij gaat en hoe ik het voorbije jaar op school heb beleefd", vertelt Alpaerts. Sommige aspecten van het schoolleven deden nog veel meer met haar dan aanvankelijk gedacht. "Het zwaarste waren de oudergesprekken. Ik dacht voortdurend dat ze zouden weten wie ik ben en dat ze me zouden veroordelen."

Verleden loslaten

Na de nieuwe poging als leerkracht slaat Magalie nu een andere weg in. "Ik heb beslist om uit het onderwijs te stappen, dan zal het gemakkelijker worden om dat verleden los te laten", vertelt ze. Vanavond om 22.40 uur is het hele verhaal en de weg naar deze beslissing te volgen in de documentaire "Zouden ze het weten" van Kim Faber op NPO2

Meest gelezen