De Leuvense universiteitsbibliotheek op het Ladeuzeplein.

KU Leuven en VUB schakelen naar code oranje: "Hebben impact in de steden waar we aanwezig zijn" 

Na de universiteiten van Antwerpen, Gent en Hasselt stappen ook de KU Leuven en de VUB vanaf maandag over naar code oranje, als gevolg van de snel stijgende coronacijfers. Dat betekent dat er nog altijd lessen zullen doorgaan op de campussen, maar dan wel met een mindere bezetting. 

Bij het begin van het academiejaar waren enkel de UGent, UAntwerpen en UHasselt gestart in code oranje. De Leuvense en Brusselse universiteit kozen ervoor om de eerste weken in code geel aan de slag te gaan.

Maar de campussen van KU Leuven en de VUB en enkele geassocieerde hogescholen schakelen nu na vier weken toch over naar code oranje. 

"We hadden op vijf weken gehoopt, om echt een goede introductie af te werken. Maar het is wat het is en het is nu echt wel nodig om te schakelen", zegt de Leuvense rector Luc Sels. "Het virus verspreidt zich almaar sneller over het hele land. We hebben een impact in de steden waar we aanwezig zijn, zeker met grote campussen. We willen nu toch ook het leerplichtonderwijs wat voorrang geven. En we moeten er ook voor zorgen dat de meest kwetsbaren in de samenleving gespaard blijven van erger."

(Lees verder onder de foto)

De Leuvense rector Luc Sels.

Dat beaamt ook de Brusselse vicerector Jan Danckaert. "We zijn bezorgd over het snel stijgende aantal besmettingen in het hele land en in het bijzonder in Brussel. Zeker de situatie in de Brusselse ziekenhuizen baart ons zorgen. We weten dat op onze campussen alles veilig verloopt. Maar door daar onderwijs te organiseren, verplichten we studenten om naar de campus te komen, onder meer met het openbaar vervoer. En dat is niet zonder risico. Met code oranje verminderen we die mogelijke blootstelling."

1 op de 5

Code oranje schroeft het aantal studenten op de campussen flink terug. Zo mag in de universiteitsaula's maar een op de vijf plekken bezet zijn als iedereen een mondmasker draagt. Bij lessen in kleinere groep mag het, met mondmasker, een op de twee plekken zijn. Ook in de hogescholen mag maximum 1 op de 5 studenten aanwezig zijn op de campus.

We moeten er ook voor zorgen dat de meest kwetsbaren in de samenleving gespaard blijven van erger

Luc Sels, rector van de KU Leuven

De aangepaste manier van werken zal vanaf maandag gelden voor tienduizenden studenten van de KU Leuven, de VUB en enkele geassocieerde hogescholen. De Leuvense rector wijst er wel op dat, in tegenstelling tot de lockdown in maart, niet àlles digitaal zal verlopen. "We blijven onze practica, labo-oefeningen, en oefeningen in de pc-lokalen gewoon verderzetten zoals in de voorbije weken."

Maar in Brussel willen ze wel verder gaan, zegt Danckaert. "Opleidingen hebben de vrijheid om daar al verder in te gaan en alle hoorcolleges online te geven. Vanaf 26 oktober hebben we alle opleidingen gevraagd om klaar te staan voor code rood. Daarvoor wachten we op verdere bevestiging van de overheid. "

Bekijk hieronder de reactie van rector Luc Sels in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Naast meer afstandsonderwijs, neemt de KU Leuven overigens nog een aantal extra maatregelen. Zo komt er een testcentrum, waar op termijn tot 300 studenten per dag getest zullen worden op besmetting met het coronavirus. Het centrum moet tegen volgende week helemaal op punt staan. En de universiteit wil ook strenger optreden tegen wangedrag. Allereerst wordt er meer gesensibiliseerd, maar wie echt hardleers is kan mogelijk een sanctie krijgen, zoals de campus niet meer mogen betreden.

Rector Caroline Pauwels van de VUB: "We willen klaar zijn voor code rood, maar hopelijk volstaat code oranje"

Rector Caroline Pauwels van de Vrije Universiteit Brussel wil dat haar studenten en docenten nadenken over en zich voorbereiden op een mogelijke code rood aan haar universiteit, al hoopt ze dat de code oranje waartoe vandaag is beslist zal volstaan. Dat zegt ze in "Terzake" op Canvas.

"We moeten waken over de balans tussen fysiek welzijn, het psychosociale welzijn en het pedagogische project", zegt ze. "Codes laten niet altijd fijnmazigheid toe, daarom gaan we gradueel op code oranje overschakelen. We vragen docenten om tegen 26 oktober klaar te zijn voor code rood. We hopen natuurlijk dat code oranje genoeg zal zijn."

"Vandaag stellen we weinig besmettingen op de campus van de VUB vast. Studenten en docenten volgen de regels. We hebben ook niet te veel meldingen van feestjes die uit de hand lopen. Morgen kan de situatie uiteraard anders zijn."

"Dit is afschuwelijk, maar het is nog meer afschuwelijk voor mensen die in het hospitaal liggen. Ook de druk op zorgend personeel wordt te groot. Ik wil onze studenten zeggen dat we aan hun zijde staan en dat we weten hoe frustrerend dit is. Als we dit samen doen, dan hebben we hopelijk binnen een paar maanden weer wat betere perspectieven."

Bekijk hier het gesprek met Caroline Pauwels in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen