Lege terrassen in Den Bosch in Nederland
Rob Engelaar Fotografie

Liveblog - Nederland naar "gedeeltelijke lockdown": cafés en restaurants sluiten, na 20 uur geen alcohol op straat

Nederland gaat naar "een gedeeltelijke lockdown". Dat heeft premier Mark Rutte aangekondigd. Zo gaan de cafés en restaurants weer volledig dicht. In ons land gaan de KU Leuven en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) vanaf maandag over naar code oranje en dat heeft impact op hoe tienduizenden Vlaamse studenten les volgen. Voetbal Vlaanderen legt de amateurcompetities stil. Volg alle updates in de liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Op onderstaande grafiek is het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 maart tot 1 juli lichter gekleurd dan het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 juli. Waarom? Er zijn nu meer vastgestelde besmettingen dan in het voorjaar, maar de vergelijking gaat niet op: in het voorjaar stond elke vastgestelde besmetting voor naar schatting 30 werkelijke besmettingen, nu is dat voor slechts 3. Dat komt omdat er nu meer getest wordt. Het is dus niet correct om de grafiek van nu zomaar te vergelijken met de grafiek van het voorjaar.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Nederland gaat naar "gedeeltelijke lockdown": cafés en restaurants gaan volledig dicht

Nederland gaat naar een "gedeeltelijke lockdown" om het coronavirus terug te dringen. Dat zegt premier Mark Rutte. Op een persconfentie om 19 uur vanavond heeft hij 8 kernpunten bekendgemaakt die ingaan vanaf morgen, 14 oktober, om 22 uur. Ze blijven minstens vier weken gelden:

  1. Cafés en restaurants gaan dicht, ook coffeeshops en terrassen. Eten afhalen mag wel en ook hotels mogen openblijven. Na 20 uur mag niemand nog alcohol verkopen of in de openbare ruimte drinken of zelfs bij zich hebben.
  2. Een huishouden mag nog maximaal 3 gasten per dag uitnodigen. Vriendengroepen mogen met niet meer dan 4 mensen samenkomen, zowel binnen als buiten en met de nodige afstand. Groepen in binnenruimtes mogen niet groter dan 30 mensen zijn, bijvoorbeeld in de cultuursector of op congressen.
  3. Publiek blijft verboden bij alle sportactiviteiten en kantines blijven gesloten. Kinderen tot 18 mogen blijven sporten in teamverband, maar competities worden stilgelegd. Mensen ouder dan 18 mogen individueel blijven sporten, in groepsverband mag het nog met 4 mensen samen, op voorwaarde dat afstand houden mogelijk is.
  4. Alle evenementen worden verboden, van openluchtconcerten over buurtbarbecues tot theaterfestivals.
  5. Winkels mogen geen koopavonden meer organiseren en moeten verplicht sluiten om 20 uur. Die laatste regel geldt niet voor winkels die levensmiddelen verkopen, maar ook zij mogen na 20 uur geen alcohol meer verkopen. 
  6. Thuiswerken blijft sterk aanbevolen. De regering zal met werkgevers en vakbonden samenzitten om te zien hoe dit strikter kan worden nageleefd.
  7. Iedereen die plannen maakt om op reis te gaan naar het buitenland, krijgt het dwingende advies om niet naar landen met een rood of oranje reisadvies te trekken. In eigen land mogen mensen die niet tot eenzelfde huishouden behoren met maximaal 4 mensen op reis.
  8. Wat mondmaskers betreft, wil de regering eerst nog een sluitende juridische regeling, maar zodra die er is, zal iedereen vanaf 13 jaar een mondmasker moeten dragen in binnenruimtes, ook in het onderwijs.

Lees meer in dit artikel:

Gent sluit restaurants om 23 uur, behalve op vrijdag en zaterdag

Vanaf donderdag 15 oktober moeten restaurants in Gent al om 23 uur de deuren sluiten. Dat heeft de crisiscel van de stad beslist. Daarmee moeten ze dezelfde regels als cafés volgen.

De maatregel geldt niet op vrijdag en op zaterdag. Die dagen mogen de restaurants wel nog tot 1 uur openblijven.

Daarnaast verbiedt de stad alcohol op het openbaar domein vanaf 22 uur. De politie zal dit controleren, net als de mondmaskerplicht en het verbod op samenscholingen van meer dan 4 mensen.

De nieuwe regeling geldt minstens tot 9 november. Overigens moeten ook in Beveren restaurants om 23 uur de deuren sluiten.

Nummer één van de wereld in het golf, Dustin Johnson, test positief

De Amerikaanse topgolfer Dustin Johnson staat aan de kant met een positieve test op het coronavirus. De nummer één van de wereld heeft zich daarom afgemeld voor de CJ Cup (PGA Tour), die later deze week in Las Vegas begint. De 36-jarige Johnson voelde zich niet zo goed en besloot daarom een coronatest te ondergaan. Hij wacht in quarantaine de fysieke ontwikkelingen af.

"Natuurlijk ben ik heel teleurgesteld dat ik zeker deze week aan de kant moet blijven. Maar ik ga er alles aan doen om zo snel mogelijk terug te keren op de baan", liet hij weten.

Johnson kende tot dusver een uitstekend jaar. Hij won onder meer de FedExCup, goed voor een winstpremie van circa 12,5 miljoen euro. Vorige maand werd Johnson door zijn collega's op de Amerikaanse PGA Tour voor de tweede keer gekozen tot de speler van het jaar. De CJ Cup vindt normaal plaats in Zuid-Korea, maar werd wegens de coronapandemie dit jaar verplaatst naar de Verenigde Staten.

Quarantaine voor 90 leerlingen in Don Bosco Hechtel

In het Don Bosco College in Hechtel zijn er 6 leerlingen besmet geraakt met het coronavirus. Daarom zijn er nu 90 leerlingen en 7 leerkrachten in quarantaine geplaatst. Directrice Brigitte Dalemans ziet naast veel leerlingen die zeer goed de maatregelen volgen, ook soms coronamoeheid op de school.

Lees meer in dit artikel:

Franstalige voetbalvleugel kondigt ook stopzetting competities aan tot 1 november

De Franstalige vleugel van de voetbalbond, ACFF, de tegenhanger van Voetbal Vlaanderen, heeft beslist al haar competities vanaf de U17 op te schorten tot 1 november. Eerder op de dag maakte Voetbal Vlaanderen een gelijkaardige beslissing bekend. Naast de profcompetities 1A en 1B wordt er komend weekend in Vlaanderen bij de senioren enkel gespeeld in eerste nationale, de eerste amateurdivisie. De wedstrijden gaande van U6 tot U16 worden in het Franstalig landsgedeelte wel nog toegelaten.

Journalist Edwin van den Berg van de NOS: "Coronamaatregelen zijn als een mokerslag aangekomen"

"De coronamaatregelen waren al uitgelekt, maar dat maakt de teleurstelling niet minder groot", zegt NOS-journalist Edwin van den Berg vanavond in "Terzake" over de "gedeeltelijke lockdown" die morgenavond ingaat in Nederland. "Premier Mark Rutte had het over een hamer die nodig is om het virus een klap toe te brengen, nou, die hamer voelt echt bij veel sectoren, zeker in de horeca, als een mokerslag. De horeca verwachtte een sluiting van 2 weken, het zijn er 4 geworden."

"Over het nut van mondmaskers loopt bij ons al maanden een discussie. Deskundigen spreken elkaar ook tegen. Maar baat het niet, dan schaadt het niet, dat was eigenlijk de boodschap van Rutte vandaag. Mensen die principieel een mondmasker weigeren, kunnen nu nog naar de rechter stappen. Vandaar dat Rutte het eerst juridisch wil regelen. Maar het betekent dat de verplichting er over afzienbare tijd komt."

"Vandaag zijn opnieuw 7.393 besmettingen vastgesteld. Dat zijn er weer 500 meer dan gisteren, dus de curve loopt op. Dat betekent dat meer mensen in ziekenhuizen komen. Er is weliswaar nog geen grote stijging op de afdelingen intensieve zorg, maar er worden wel veel mensen op de gewone afdelingen opgenomen. De reguliere zorg, bijvoorbeeld mensen met hartaandoeningen, dreigt in het gedrang te komen. Daarover maken artsen zich al een aantal dagen zorgen. Spoedhulp is er natuurlijk wel, maar er is een grote druk op de ziekenhuiscapaciteit in Nederland."

"Veel mensen houden zich aan de coronaregels, maar veel mensen twijfelen er ook aan, vooral omdat ze niet eenduidig zijn. Dat is eigenlijk de grote kritiek van veel mensen. Ze vinden dat de regering al eerder voor een totale lockdown of voor een verplichting van mondmaskers had moeten kiezen, maar we zijn hier in Nederland af en toe een eigenwijs volkje. Daar waar Duitsers een maatregel meteen opvolgen, gaan wij er hier over discussiëren en ons afvragen "Hoezo?"."

Bekijk hier het gesprek met Edwin van den Berg in "Terzake":

Videospeler inladen...

Groen-voorzitter Meyrem Almaci thuis in voorlopige quarantaine

Groen-voorzitster Meyrem Almaci zit thuis in voorlopige quarantaine nadat haar twee kinderen van school zijn thuisgekomen met koorts. Dat heeft de politieke directeur van de partij Bogdan Vanden Berghe gezegd op het kopstukkendebat van het Liberaal Vlaams Studentenverbond in Antwerpen, waar hij Almaci op het laatste moment moest vervangen.

Volgens Bogdan Vanden Berghe kwamen de twee kinderen van Almaci met koorts van school en moeten zij een coronatest krijgen. In afwachting moet ook Almaci zelf in voorlopige quarantaine. 

Marc Noppen van UZ Brussel: "Sommige ziekenhuizen weigeren patiënten over te nemen"

Het overplaatsen van coronapatiënten loopt niet altijd even vlot. Dat heeft Marc Noppen, de directeur van UZ Brussel, laten verstaan in "Terzake". "We moeten uren rondbellen. Afgelopen nacht zijn twee patiënten van ons nog geweigerd in West-Vlaanderen. AZ Jan Palfijn in Gent heeft ze gelukkig wel willen overnemen. Het is heel frustrerend als het ene ziekenhuis na het andere weigert. Ik verwacht dat de federale gezondheidsinspectie sturend ingrijpt. Het kan niet de bedoeling zijn dat we uren moeten rondbellen."

Noppen weerlegt ook de kritiek van andere ziekenhuizen, dat er soms ook patiënten worden overgeplaatst die geen intensieve verzorging nodig hebben. "Een patiënt uit intensieve zorg veprlaatsen is gevaarlijk. Wij verplaatsen gewone COVID-patiënten, die mogelijk op intensieve komen."

Videospeler inladen...

Rector Caroline Pauwels van de VUB: "We willen klaar zijn voor code rood, maar hopelijk volstaat code oranje"

Rector Caroline Pauwels van de Vrije Universiteit Brussel wil dat haar studenten en docenten nadenken over en zich voorbereiden op een mogelijke code rood aan haar universiteit, al hoopt ze dat de code oranje waartoe vandaag is beslist zal volstaan. Dat zegt ze in "Terzake" op Canvas.

"We moeten waken over de balans tussen fysiek welzijn, het psychosociale welzijn en het pedagogische project", zegt ze. "Codes laten niet altijd fijnmazigheid toe, daarom gaan we gradueel op code oranje overschakelen. We vragen docenten om tegen 26 oktober klaar te zijn voor code rood. We hopen natuurlijk dat code oranje genoeg zal zijn."

"Vandaag stellen we weinig besmettingen op de campus van de VUB vast. Studenten en docenten volgen de regels. We hebben ook niet te veel meldingen van feestjes die uit de hand lopen. Morgen kan de situatie uiteraard anders zijn."

"Dit is afschuwelijk, maar het is nog meer afschuwelijk voor mensen die in het hospitaal liggen. Ook de druk op zorgend personeel wordt te groot. Ik wil onze studenten zeggen dat we aan hun zijde staan en dat we weten hoe frustrerend dit is. Als we dit samen doen, dan hebben we hopelijk binnen een paar maanden weer wat betere perspectieven."

Bekijk hier het gesprek met Caroline Pauwels in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen